Megjött a kormány legújabb bejelentése a napelemes elszámolásról

Az Energiaügyi Minisztériumban történt megbeszélés során a napelem szövetség képviselői és az államtitkár egyetértettek az éves szaldó és a vállalkozások elszámolásával kapcsolatos fontos kérdésekben, valamint megvitatták a bruttó elszámolás jövőjének kilátásait.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A Magyar Napelem Napkollektor Szövetség (MNNSZ) képviselői sikeres és informatív megbeszélést folytattak az Energiaügyi Minisztériumban, ahol számos kulcsfontosságú kérdésre kaptak választ. A megbeszélésen jelen voltak Steiner Attila államtitkár, Alföldy-Boruss Márk helyettes államtitkár, valamint a MANAP képviseletében Szolnoki Ádám és az MNNSZ képviseletében Szilágyi László alelnök.

Az MNNSZ alelnöke, Szilágyi László, összefoglalója a megbeszélésről:

“Elsőként a rendeletmódosításokkal kapcsolatos kérdéseket vitattuk meg, különös tekintettel a rendszerhasználati díj (RHD) számításokra. Az államtitkár megerősítette, hogy az éves szaldó elszámolásban a napelemes felhasználók a rendszerhasználati díjat csak a szaldó elszámolás különbözete után, kizárólag a többletfogyasztásra számítva fizetik meg. Ezen kívül felhívta figyelmünket arra, hogy a rendeletet az MEKH hozta, és javasolta, hogy kérjünk pontos értelmezést tőlük. A megbeszélés során tárgyaltunk a 100%-os napelemes pályázatban részt vett felhasználókról is, akiknek korábban a bruttó elszámolást kellett választaniuk. A minisztérium támogatja ennek az engedélyeztetését, és elkezdte újratárgyalni az Európai Bizottsággal az érintettek korábban elfogadott bruttó elszámolását.”

Az MNNSZ képviselői érdeklődtek arról is, hogy az éves szaldó érvényes-e vállalkozásokra is, mire az államtitkár megerősítette, hogy igen, és idézte az Energiaügyi Minisztérium hivatalos állásfoglalását ebben a kérdésben. Az MNNSZ további javaslatokat is előterjesztett a minisztérium számára a napelemes rendszerek elszámolásának javítása érdekében. Ezek között szerepel az átvételi és vételi ár arányának csökkentése, a megtermelt áram értékesítésének támogatása, az energiaközösségek támogatása, az ÁFA tartalom csökkentése, valamint a visszatáplálás feloldása. A megbeszélés résztvevői megállapodtak abban, hogy folytatják a hasznos megbeszéléseket a jövőben, és a minisztérium továbbra is ösztönözni kívánja a tiszta napenergia hazai térnyerését.

Ajánlott tartalom

Már több mint 5000 nyertese van a Napenergia Plusz programnak

Már több mint 5000 nyertes van a Napenergia Plusz programban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) hétfőn.