Megkapja a támogatást költözéséhez a pécsi állatkert

Megkapja a költözéséhez remélt európai uniós támogatást, így megmenekülhet a bezárástól a pécsi állatkert.

A regionális fejlesztési programok irányító hatósága a napokban 732,3 millió forint forrást hagyott jóvá a pécsi Árpád-tetőre tervezett új, a kor igényeinek megfelelő vadaspark megvalósításához – közölte pénteken Szatyor Miklós igazgató az MTI-vel.
A mintegy 1,6 milliárd forintos beruházás fennmaradó részét a város várhatóan hitelből teremti elő. Ha a nyáron sikerül megkötni a támogatási szerződést, az állatkert legkésőbb 2012 nyarán már az új helyen fogadhatja a látogatókat.

A fennállásának 50. évfordulóját idén ünneplő, kétszáz faj ezer egyedét bemutató mecseki intézményt évek óta a bezárás veszélye fenyegeti, mert nem tudott maradéktalanul eleget tenni az alatta húzódó ivóvízbázis védelmével kapcsolatos előírásoknak. Szakértők már régen jelezték: az állatkert szennyezhet egy mecseki forrást, amelynek fontos szerepe van a baranyai megyeszékhely ivóvízellátásában.
A vadaspark vezetése azóta arra törekszik, hogy az intézmény a lehető legkisebb környezetterheléssel működjön. Néhány kivételtől eltekintve megváltak a nagyvadak többségétől, a vonzerőt kisebb, érdekes fajok bemutatásával próbálták megtartani, a költözést azonban nem lehetett tovább halogatni.

Az állatkert és a ma még a Munkácsy utcában található akvárium-terrárium a Mecsextrém kalandpark szomszédságában, a mostaninál négy és félszer nagyobb, 16 hektáros területen kap helyet. Megjelenésében és működésében egyaránt megfelel majd a XXI. századi elvárásoknak, kialakításában a korszerű, környezettudatos szemlélet kerül előtérbe.
Az állatokat földrészek szerint mutatják be, a keletkezett szennyvizet biológiai és gyökérzónás eljárással kezelik, a tisztított vizet visszaforgatják. A fűtést vegyes tüzelésű biomassza kazán biztosítja, melyben a helyben keletkezett szerves hulladékokat égetik el. Az épületek jelentős részének teteje zöldtetős lesz, azokon pedig napkollektorok is helyet kapnak.

Az új létesítményben az állatok bemutatása mellett olyan fontos feladatokra is lehetőség nyílik, mint a környezettudatos nevelés, az ismeretterjesztő és tudományos oktatás, a kutatás is. Az állatkert a szomszédos Mecsextrém parkkal együtt egy olyan komplex turisztikai vonzerő lesz, mely egy teljes hétvégi kikapcsolódást nyújthat a Pécsre látogató turisták, családok számára.

Ajánlott tartalom

Magyar startup forradalmasítaná a beltéri növénytermesztést

Magyarország a modern beltéri növénytermesztési technológiákkal képes lenne egész évben friss zöldséggel és gyümölccsel ellátni a fogyasztóit - mondta az ezzel egy belvárosi helyiségben foglalkozó startup alapító-társtulajdonosa az MTI-nek.