Megkapta a működési engedélyt a Tesla sanghaji üzeme

A Tesla Inc. felkerült az államilag engedélyezett autógyártók listájára Kínában – jelentette be a pekingi ipari és információtechnológiai minisztérium csütörtökön.

A sanghaji Automotive Foresight tanácsadó vállalat szakértője szerint a minisztérium bejelentése a listára való felvételről annyit jelent, hogy “a Tesla zöld utat kapott a gyártás megkezdéséhez Kínában. Az üzem így bármikor megkezdheti már a munkát”. A Tesla tervei szerint a sanghaji üzem az év végéig heti ezer Model 3 elektromos autó legyártásával járulna hozzá a cég idei 500 ezres gyártási célkitűzésének teljesítéséhez. “Októberben kezdjük meg a gyártást, bár a termelési kapacitásra kitűzött cél elérése még több tényezőtől függ, egyebek között a beérkezett megrendelésektől, az újonnan felvett alkalmazottak és a beszállítói lánc teljesítményétől” – tájékoztatta a Reuters hírügynökséget egy belső forrás a cégtől. A Tesla hivatalosan nem reagált a hírügynökség érdeklődésére. A Tesla sanghaji üzeme az egyre éleződő amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek és a csökkenő kínai autóeladások közepette kezdi meg termelését. Augusztusban már sorban a második hónapban csökkent az elektromos autókat is magában foglaló alternatív hajtású “NEV” (New Energy Vehicles) járműkategória értékesítési volumene Kínában. Az éves eladások az eredetileg jelzett 1,6 millió helyett a legfrissebb prognózisok szerint legfeljebb az 1,5 milliós számot érik majd el. A Tesla azonban lassuló növekedési ütemű piacon jobban teljesített konkurenseinél, az LMC Automotive piackutató cég adatai szerint az év első hét hónapjában a Model 3 sikerének köszönhetően 98 százalékkal növelte kínai eladásait.

Ajánlott tartalom

Februárban megcsappant az elektromos autók eladása

Februárban 10,1 százalékkal nőtt éves összevetésben a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban. A legnépszerűbb választás továbbra is a benzinüzemű kivitel volt, a második legnépszerűbb pedig a hibrid-benzines. Az akkumulátoros elektromos autók részesedése februárban nem változott az egy évvel korábbihoz képest, elmaradt viszont a tavalyi átlagtól.