Megkezdődött a globális éghajlat-csúcstalálkozó Koppenhágában

És most, a pillanat, amire mindannyian vártunk – hónapokon át zajló előrejelzéseket, spekulációkat, vitákat követően Koppenhágában megkezdődött a globális klímakonferencia.

Itt egy kis gyors alapozás, hogy mégis mire számíthatunk a csúcstalálkozón.

Amint azt valószínűleg tudod, a COP15 (a Részes Felek Konferenciája) az a globális konferencia, amely keretet biztosít a globális megállapodásnak, mely szabályozza az üvegházhatású gázok kibocsátását.
Az eredeti cél az volt, hogy létrehozzák a 2012-ben lejáró Kiotói Egyezmény jogilag kötelező erejű utódját, de a tárgyalások nehézségei miatt ez a lehetőség nem valósítható meg. Most, december 18-ig 180 nemzet képviselője a járható utat keresi.

Az egyik legnagyobb akadály a gazdag és a fejlődő országok között tántorgó szakadék – a fejlődő országok támogatást és határozott szén-dioxid-csökkentési célkitűzéseket akar; a gazdag országok pedig azt, hogy egyezzenek bele az általuk meghatározott csökkentési célkitűzésekbe.

De pozitív hír, hogy a legnagyobb fejlődő országok – Kína, India és Brazília – ösztönözték az eljárást. Mindegyik arra vállalkozott, hogy valamilyen szinten csökkentik a szén-dioxid-kibocsátást, valamint Obama múlt nyáron a képviselőház elé terjesztette az éghajlati törvényjavaslatát.
A legfontosabb, úgy tűnik, remény van a levegőben: az elkövetkező napokban valódi fejlődés érhető el.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.