Megkezdte az áramtermelést a dömsödi biogáz erőmű

Megkezdte működését Magyarország harmadik legnagyobb biogáz üzeme a Pest megyei Dömsödön, az üzem évi 11 gigawatt óra energiát állít elő, ami mintegy 3.000 háztartás ellátásához elegendő mennyiséget jelent.

Az 1,9 milliárd forintos beruházással épített erőmű a környéken keletkező mezőgazdasági hulladék környezetbarát hasznosítása mellett alkalmas a veszélyesnek minősülő éttermi hulladék felhasználására is.

Az üzem 60 ezer tonna nyersanyag felhasználásával évi 11 gigawatt óra villamos-energiát állít elő, ami egy Dömsöd méretű város – mintegy háromezer háztartás – villamos-energia igényének kielégítésére elegendő. Az erőmű 75 százaléka az ELMIB csoport, a fennmaradó hányad 5 magánszemély tulajdonában van.

Az új dömsödi erőmű egyike az ELMIB csoport idei erőmű-fejlesztési projektjeinek. Az energetikai társaság – hosszú távú stratégiájának megfelelően – áprilisban írt alá megállapodást Kaposváron biomassza erőmű létesítéséről, de hasonló erőműveket tervez az ország számos más településén is.

A beruházó cég 2009 márciusában Tatabányán az önkormányzattal együtt vásárolt meg egy gázmotoros erőművet, Kaposváron pedig 8 milliárd forintos beruházással épít biomassza erőművet, amely 2012-től üzemel majd.

Az ELMIB cégcsoportjához több hazai, és három külföldi leányvállalat tartozik. Az ELMIB infrastruktúra beruházóként jelent meg a magyar energetikai piacon, fő tevékenységi területei a földgáz- és áramkereskedelem, a földgáz elosztás, a közvilágítás üzemeltetés, valamint az intézmények és közvilágítási rendszerek korszerűsítése. Az ELMIB csoport konszolidált árbevétele 2008-ban – az előzetes adatok szerint – megközelítette a 21 milliárd forintot, ami az előző évinek több mint a két és félszerese. A társaság adózott eredménye – hasonló arányban emelkedve – megközelítette a másfél milliárd forintot. A csoport konszolidált saját tőkéje 8 milliárd forint.

Ajánlott tartalom

Stratégiai nyersanyagokról szóló egyetértési megállapodást kötött Szerbia és az Európai Unió

A stratégiai nyersanyagokat, így a lítiumot érintő egyetértési megállapodást kötött pénteken Belgrádban Szerbia és az Európai Unió.