Meglepik a kutatókat a jeladós parlagi sasok

Fészket rakott Panni, Gabi elhagyta kedvenc olasz szigetét, Vasvári oda-vissza megjárta Görögországot, Viktorija pedig Macedóniából már a Balti-tengernél jár.

A tavalyi évben Magyarországon megjelölt 10 fiatal parlagi sas, miközben 15 országot is meglátogatott, csodával határos módon mind túlélte az első telet, amelyre a jeladózott madarak eddigi történetében még nem volt példa, és Vasvári kivételével mindegyikük a Kárpát-medence tágabb térségében maradt. Ezzel rekordokat döntögetnek és folyamatosan meglepik a kutatókat a jeladós parlagi sasok.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) által jelenleg Európa-szerte nyomon követett, többségében olimpikon sportolóinkról és híres ornitológusainkról elnevezett 21 parlagi sasból 20 sikeresen átvészelte a telet, ami a korábbi negatív tapasztalatok fényében egyrészt nagy meglepetés, másrészt hatalmas sikernek számít.

Remélik, a szerencse mellett az is segítette a madarak túlélését, hogy a mérgezések intenzitása is lecsökkenhetett az országban. A jeladózás nem titkolt célja a faj viselkedésének és élőhelyeinek megismerése mellett az, hogy a bajba került madarakon időben segíteni tudjanak, be tudják határolni a lehetséges mérgezési helyszíneket, és persze ezzel a lehetséges elkövetők kedvét is elvegyék az ilyen bűncselekményektől – írja közleményében a szervezet.

Pannit két testvérével együtt fiókaként rabolták el még 2011-ben, eddig 12 országot járt végig, míg végül Jász-Nagykun-Szolnok megyében egy – szintén fiatal – hímmel állt párba és épített fészket idén márciusban. Ezt a fészket ismeretlen okból elhagyták és onnan 30 km-re egy másik területen telepedtek újra le. Itt is építettek egy fészket, de a jelek alapján úgy tűnik, idén még nem próbálkoznak meg a költéssel, ami gyakori az ilyen fiatal pároknál.

Gabi faja első bizonyított példányaként meghódította Nyugat-Afrikát és már minimum 16 országban járt, a múlt telet Ghánában töltötte, ahol elromlott a jeladója. Ezt követően a kutatók nagy meglepetésére és szerencséjére fotókról sikerült beazonosítani az olasz Pantelleria szigetén, ahol tavaly áprilistól egészen idén január végéig kitartott egy fiatal pusztai sas társaságában. Január vége óta nem látták a szigeten, remélik, azóta már hazatért és itthon sikerül legközelebb egészségesen megfigyelni.

A múlt nyáron mérgezésből felgyógyított Schenk adója október és április között ismeretlen okból nem adott jeleket, de szerencsére az elmúlt héten bejelentkezett és elküldte szinte az összes adatát az elmúlt 5 hónapból, amelyből kiderül, hogy ez idő alatt szinte el sem hagyta Délkelet-Magyarországot.

A tavaly decemberben mérgezésből felgyógyított és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által szabadon engedett Kittenberger azóta is jól van, rövid látogatást tett a Partiumba és a Vajdaságba, de ideje nagy részét a Dél-Alföldön tölti.

A tavaly Macedóniában megjelölt fiatal Viktorija tavasszal nagy útra kerekedett és meg sem állt a magyar-román határig, ahonnan egy kis feltöltődés után tovább folytatta meglepő északi kirándulását. Április 22-én már az orosz kalinyingrádi régióba érkezett, közel a Balti-tengerhez, mintegy 1500 km-re északra a macedón kirepülési- és telelőhelyétől. Ennyire északra még sosem jutott el jeladós parlagi sas, de európai megfigyelési adata is csak néhány van ennél északabbról.

Vihra kalandos sorsáról már korábban is hírt adtak a szakemberek, ami azonban sajnálatos módon véget ért. A sast fiókaként Bulgáriában gyűrűzték meg és jeladózták fel a Green Balkans természetvédelmi szervezet munkatársai 2012 nyarán. Három testvére közül a legnagyobbként a Vihra nevet kapta (ami bolgár nyelven viharos szelet jelent). Utoljára tavaly április elején, még Közép-Bulgáriából jelentkezett be a jeladója, majd elromlott.

Ezt követően a mérgezés miatt legyengült madár májusi magyarországi felbukkanása igazi meglepetésként érte mindkét ország kutatóit, hiszen ez volt az első bolgár parlagi sas, ami bizonyítottan ellátogatott Közép-Európába. A „Parlagi sas védelme Magyarországon” és a Bolgár Madárvédelmi Egyesület (BSPB) „Mentsük meg a ragadozó madarakat” LIFE+ programjának együttműködésében az elengedés előtt korszerű GPS követővel szerelték fel Vihrát az MME szakemberei, melynek segítségével további útja az interneten keresztül is követhető volt.

Elengedése után két hónappal hagyta el Magyarországot és visszatért Bulgáriába, ahonnan rövid kirándulásokat tett Törökországba és Görögországba is. Az egyik ilyen útja során januárban tűnt el Északkelet-Görögországban. A jeladó három hónap szünet után bejelentkezett és a WWF Görögország szakemberei a helyszínre sietve megtalálták a madár tetemét, amelyen a jeladó mezőgazdasági munkák miatt került a napvilágra és kezdett el ismét adni. A tetem egy veszélyes középfeszültségű oszlop alatt volt, ezért szinte bizonyosra vehető, hogy áramütés végzett a nemzetközi figyelemmel kísért madárral.

Vasvári a Hernád-völgyből Délnyugat-Görögországba vonult telelni, ahonnan március végén tért csak vissza. Telelőhelyéről és a madárról a szervezet BirdLife-partnere, a Görög Madártani Egyesület munkatársainak szép felvételeket is sikerült készíteniük.

Ajánlott tartalom

A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre

A Coldplay együttes vállalta, hogy 2022-es világturnéja 50 százalékkal alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátással jár majd, mint 2016-os turnéja.