Meglepő bejelentést tett az orosz államfő

Oroszország kitart a nukleáris energia mellett, mert ez a legolcsóbb, és egészében ökológiailag a legtisztább energiaforrás. Az orosz atomerőművek biztonsági normái pedig a csernobili katasztrófából okulva a világon a legszigorúbbak – mondta Dmitrij Medvegyev hétfőn Moszkvában.

Medvegyev kitüntetéseket adott át az 1986. április 26-án történt csernobili atomkatasztrófa következményeinek felszámolásában részt vevő úgynevezett likvidátoroknak a Kremlben, és a ceremónia során bejelentette, hogy Csernobilba utazik az évfordulós ünnepségekre. Egy korábbi bejelentés szerint Oroszország 45 millió euróval járul hozzá két év alatt a csernobili reaktort befedő, újabb szarkofág építéséhez. Az államfő a Csernobilban történteket a múlt század legnagyobb műszi katasztrófájának nevezte, amelynek következtében milliók szenvedtek sugárszennyezést és százezrek kényszerültek elhagyni otthonukat.  “Csernobil következményei ma is hatnak Oroszországban és számos más államban, és ezek a következmények jóval súlyosabbak lehettek volna, ha a likvidátorok nem dolgoztak volna olyan hősiesen és önfeláldozóan” – mondta. Szólt arról, hogy a likvidátorok olyan körülmények között dolgoztak, amikor az államnak “nem volt elég bátorsága ahhoz, hogy azonnal beismerje a történteket”. 

 
Medvegyev hangsúlyozta: Oroszország kész segíteni a nemzetközi közösségnek abban, hogy új biztonsági normákat dolgozzon ki az atomerőművek számára a japán Fukusima erőműben történtek nyomán. Rámutatott, hogy Oroszország a csernobili eseményekből számos tanulságot vont le, és ezért az atomerőművekre vonatkozó biztonsági normák sokkal szigorúbbak, mint más igen fejlett ország előírásai. Végül a ceremónia résztvevői előtt bejelentette, hogy utasítást ad a likvidátorok, valamint családtagjaik eddiginél nagyobb mértékű támogatására. A likvidátorok ma Oroszországban a II. világháborús veteránokkal azonos státusban vannak és ennek megfelelő figyelemben és támogatásban részesülnek.

Ajánlott tartalom

Árplafont vezet be a spanyol kormány az áram előállításához használt gázra

Árplafont vezet be a spanyol kormány az áram előállításához használt földgázra a következő egy évre - jelentette be Teresa Ribera, ökológiai átmenetért felelős miniszterelnök-helyettes a kabinet rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatón pénteken Madridban.