Mennyit takaríthat meg napelem telepítéssel?

Ilyen, és ehhez hasonló üzenetekkel tesztelték, melyek hatására telepítenek több napelemet az emberek. Úgy tűnik, az önös érdekek még mindig fontos mozgatórugói a napelem-telepítéseknek.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Az emberek leginkább akkor vágnak bele a napelemek telepítésébe, ha tudják, mennyi pénzt spórolhatnak. Svájci kutatók megállapították: a kormányok számára az leghatékonyabb mód a háztulajdonosok napelemes beruházásokra való ösztönzésére, ha bemutatják a lakosságnak, mennyi pénzt nyerhetnek a beruházással, vagy veszítenek a kései telepítéssel – írja a PV Magazine. A Lausanne-i Egyetem és a Svájci Szövetségi Technológiai Intézet kutatói 2022-ben négy hónapon keresztül követték 600 lakástulajdonos napelemes beruházási folyamatát Schaffhausenben, Svájc német nyelvterületen fekvő városában. Maurus Pfalzgraf, a csapat tagja szerint két tanulság volt, az egyik, hogy a nudging, vagyis egy ötlet óvatos, utasítás vagy ösztönzés nélküli felvetése hatékony. A másik, hogy ennek sikerét az határozta meg, hogy a háztulajdonosok tájékozódtak-e arról, mennyi pénzt tudnak megtakarítani, vagy takarítottak volna meg, ha már korábban telepítenek. A szakértők azt is felmérték, hogy milyen személyre szabott szövegek működnek a legjobban nudgingként. Az első típus mögött proszociális motívumok álltak, vagyis az a szándék, hogy egy másik személy, csoport vagy társadalom javát szolgálják (klímaválság, energiafüggőség), a másik ezzel szemben önérdekre alapozott (megtakarítás).

A kutatók a vizsgálatban részt vevő lakosoknak leveleket küldtek, mindkét üzenettípus tartalmazott meghívást egy semleges állami szervezet által kínált tanácsadásra. Az esetleges konzultációt követően megkérdezték az alanyokat, hogy mekkora eséllyel vágnának bele a beruházásba. Az eredmények alapján 15 százalékpontos változással az önérdek típusú levelek voltak hatékonyabbak, szemben a 6,5 százalékpontos másik típussal. Az egyelőre nem derült ki, végül pontosan hányan mentek végig a beruházás folyamatán.

A friss eredmények minden, a zöld átállást serkenteni akaró kormánynak hasznosak lehetnek. Pfalzgraf szerint a kutatás svájci szempontból azért fontos, mert segíthet a szövetségi kormánynak elérni a 2050-re kitűzött nettó zéró fosszilis felhasználási célt. Az országban tavaly több mint 1 gigawattnyi napelemes beruházást végeztek, a fotovoltaikus megoldások iránt harmadik éve nőtt 40 százalékkal az igény.

Ajánlott tartalom

Jó hír annak, aki olcsón telepítene napelemes rendszert

Az Elmű Hálózati Kft. engedélyezte a lakóknak, hogy néhány napelemtáblát felszereljenek az erkélyükre, de ez még nem jelenti azt, hogy általánosan engedélyezett lennének Magyarországon az erkélynapelemek.