Egy új könyv hatásmérések alapján rangsorolta a klímaváltozásra adható legjobb válaszlehetőségeket. Meglepő, de nem az alternatív energia, vagy a hulladékcsökkentés végzett az első helyen.

Meglepő, de ez lenne a leghatékonyabb megoldás a klímaváltozás ellen

Egy új könyv hatásmérések alapján rangsorolta a klímaváltozásra adható legjobb válaszlehetőségeket. Meglepő, de nem az alternatív energia, vagy a hulladékcsökkentés végzett az első helyen.

A klímaváltozás veszélyei mostanra mindenki számára nyilvánvalóak lehetnek, akár a szakmai sajtóból, akár a tömegmédiából tájékozódik valaki. A megoldásokról szóló diskurzust elsősorban az alternatív energiák, az elektromos autózás uralják, sok más lehetőségről pedig nem nagyon esik szó. Az pedig végképp nehezen átlátható, hogy milyen törekvésnek mekkora lehet a valós hatása. Legalábbis így volt ez eddig. Paul Hawken – akinek Natural Capitalism című könyvét Bill Clinton a világ öt legfontosabb könyve közé sorolta – kutatócsapatával néhány évvel ezelőtt kutatások alapján összeállította a klímaváltozás elleni 100 leghatékonyabb megoldás listáját, az eredményt pedig nemrég publikálták – számolt be a Vox.

A könyv alapvetően nem más, mint egy lista az eddig létező megoldásokról annak alapján rangsorolva, hogy potenciálisan mekkora befolyással lennének a széndioxid kibocsátásra. Emellett egy költségszintet és egy rövid leírást tartalmaz minden lehetőségről. A kutatók néhány forgatókönyvet is felvázoltak, ami az egyes lehetőségek egymásra épülését és az elérhető kumulatív hatást mutatja be. A lista nagyon széles, a bemutatott megoldások az alternatív mezőgazdaságtól a hőszivattyúkig terjednek.

És, hogy mi az, ami a legerőteljesebb hatást gyakorolhatná ezen a területen? Bármilyen meglepő a top 100-as lista első helyén a lányok oktatásának szélesebb körűvé tétele áll a tudatos családtervezéssel kombinálva. E két dologra fordított energia 2050-re 120 gigatonnával csökkenthetné a széndioxid kibocsátást. Többel, mint amire az on- és offshore szélerőművek együttesen képesek. Hogy hogyan? Az edukáció az egyik legfontosabb eszköz a népességszabályozásban, vagyis a túlnépesedés okozta problémák kezelésében. De a tanult lányok magasabb béreket érhetnek el, társadalmi szempontból mobilabbak, egészségesebbek, körükben alacsonyabb a HIV/AIDS és a malária előfordulása, és a lista még itt sem ér véget. A tanult nők jobban táplálják a családjaikat és hatékonyabban termelnek.

Az oktatás a rugalmasságot is növeli, felkészíti az embereket az éghajlatváltozással járó kihívások leküzdésére. Képesek hatékonyabban felhasználni a rendelkezésre álló lehetőségeket és könnyebben kiheverik a természeti katasztrófák jelentette sokkokat is – írja a tanulmány. A lista első pár helyén emellett a hűtőközegek menedzselése (nem hallunk túl sokat erről ugye? Pedig minden energiaforrásra hatással van), az élelmiszerhulladék csökkentése, a húsmentes diéta terjedése, valamint a napelemparkok és tetőkre szerelt napkollektorok kombinációja áll, írta a piacesprofit.hu. 

Ajánlott tartalom

Kék bolygó – Áder János: helyre kell állítani a természet ökológiai egyensúlyát

A természet ökológiai egyensúlyát a mezőgazdaságban támogató Agrofutura Magyarország Kft.-t mutatta be Áder János korábbi köztársasági elnök Kék bolygó című podcastjának hétfőn megjelent adásában, amely a legnépszerűbb videómegosztón is megtekinthető.