Meglepő kijelentést tett az amerikai szenátor

James Mountain „Jim” Inhofe, Oklahoma állam szenátora, a Kongresszus vezető zöldellenes politikusa új könyvében is hangot ad tiltakozásának, írja a treehugger.com.

Donald Trump után itt az újabb környezetvédelem ellenes sztori. Inhofe a The Greatest Hoax: How The Global Warming Conspiracy Threatens Your Future című könyve (magyarul „A legnagyobb átverés – Így fenyegeti a globális felmelegedés összeesküvése a jövődet”), címéből adódóan főleg összeesküvés-elméletek taglalásából áll, ezen kívül a szerző nyíltan tagadja a globális felmelegedés, mint jelenség létezését, valamint itt-ott beiktat némi önfényezést (többször is „egyszemélyes igazságbrigádnak” hívja saját magát). A könyvben már csak az a kis anekdota is meglepő, melyet Inhofe azzal kapcsolatban ír le, hogy miért is választotta a politikusi pályát.

„Fiatal koromban gyakran dolgoztam együtt mentorommal, A. W. Smith-szel olajfúró szigetein, akitől nagyon sokat tanultam az energia kinyeréséről és a sikeres üzletről. […] A. W. Smith-nek volt egy fia, Bert, aki miután mérnök lett, együtt dolgozott velünk. Egyik este egy borzalmas tragédia történt az olajszigeten: felrobbant a kút, ahol Bert és én dolgoztunk, és Bert halálra égett.” Egy későbbi látogatása során mentora közölte vele a hírt, hogy feladta olajvállalkozását, mondván, hogy „már nem bír a kormány megkötéseivel”.

jim inhofe
„Emlékszem, hogy akkor igen ironikusnak gondoltam, hogy ugyanaz a kormány, melynek biztosítania kellett volna a teret A. W. >>amerikai álmának<< megvalósulásához, egyben az az intézmény is volt, aki széttörte azt”, írja erre fel Inhofe.

Azonban abba érdemes belegondolni, hogy különösen az 1970-es években, mikor ez a történet játszódott, az olajkitermelés nagyon veszélyes szakma volt. Ezért is született meg az a sok rá vonatkozó előírás, hogy minél kevesebb dolgozó járjon úgy, mint Bert Smith. Így inkább az nevezhető ironikusnak, hogy a szenátor éppen azok ellen a szabályzatok ellen szállt ringbe politikusként, melyek megmenthették volna mentora fiának életét. Mi több, a kormány környezettudatos politikáját is csak az olajvállalkozók sikere ellen irányuló összeesküvésnek tekinti. Kíváncsian várjuk a könyv fogadtatását.

Ajánlott tartalom

A vegyes műanyag palackhulladék kezelésére is van megoldás

A különböző anyagból készült műanyag palackok egyvelegének újrahasznosításával kísérletezik az egyik idei műegyetemi Akadémiai Ifjúsági Díjas kutató.