Meglepő török siker a szélenergia hasznosításban

Az elmúlt esztendőben Törökországban a szárazföldre telepített szélerőművek kapacitásának együttes volumene 2131 MW-ot tett ki.

Ez a szélenergia hasznosítás azt jelenti, hogy mintegy 20 százalékra tehető a tavaly produkált országos kapacitásnövekedés. S történt ez mindannak ellenére, hogy az állam nem támogatja erőteljesen az ágazat fejlesztését vonzó kedvezményekkel. Sőt az is köztudott a kialakult helyzetről, hogy a török rendszergazda az így termelt áram betáplálásáért a rendszerbe nem fizet sokat.

Ellenben nyilvánosságra került, hogy a kormányzat hivatalos vállalása szerint, 2023-ra a kapacitásoknak el kell érnie a 20 GW-ot, tehát a jelenleginek közel tízszeresét. Az idei évre szóló prognózis: a török szélerőművi teljesítmények legfeljebb 1000 MW-tal növekedhetnek. Építés alatt áll 450 MW-nyi kapacitás, mindössze ennyit juttathatnak be az ármellátó rendszerbe – közli a windpowermonthly.com szaklap.

Különös információt tesz közzé a nevezett szakportál, miszerint elgondolkodásra érdemes a török szabályozás, ugyanis magasabb (rendszer) betáplálási tarifát ismernek el a teljesen török berendezésekből készült szélerőművekre, jóllehet a szaksajtó szerint ilyen erőmű még nem épült az országban. A helyzetet sokkal inkább az jellemzi, hogy a szélerőművi beruházásokban a törökök egyelőre pusztán partneri viszonyt töltenek be az erős gazdasági pozíciókkal bíró külföldi befektetők mellett.

Ajánlott tartalom

A zöldenergia a jövő a gazdaságban, az iparban és a közlekedésben is

A zöldenergia a magyar gazdaság jövője a háztartásokban, a közlekedésben és az iparban egyaránt - mondta a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke vasárnap a társaság Facebook-oldalára feltöltött videóban.