Megmentené Los Angeles-t az áramhiánytól a Tesla

Újabb nagy vállalásba ugrik a Tesla. A kaliforniai villanyautógyártó új területen hasznosíthatja akkumulátorok terén szerzett tapasztalatait: óriási akkumulátorparkot építenek Los Angeles-nek. A világ legnagyobbját.

A vállalás nem előélet nélküli. Nem kapott kellő hírverést, de a város tavaly október és idén február között az Államok elmúlt éveinek egyik legsúlyosabb környezetei katasztrófáját szenvedte el. Azokban a hónapokban összesen 100 ezer tonna metán szivárgott a levegőbe egy helyi gáztározón keresztül egy rég nem használt olajkútból. A brutális mértékű légszennyezés mellett a hiba következményeként megingott kicsit Los Angeles áramellátása, ami ráébresztette az illetékeseket a rendszer hibáira: nincs elég biztonsági tartalék a rendszerben. A Tesla nemrég egy 20MW/80MWh-s rendszer kiépítésére kapott felkérést. A várostól hatvan kilométerre tervezett akkumulátorfarm ezzel a világ legnagyobbja lesz; az itt tárolt energiamennyiség 24 órán keresztül képes ellátni 2500 átlagos energiaigényű Los Angeles-i háztartást. Ha úgy hozza a szükség, ezzel ki lehet hézagolni a hirtelen jött hiányt a hálózatban. Várhatóan leginkább a fogyasztási csúcsidőszakokban lesz rá szükség. Az egészben a legjobb, hogy az éppen kapacitás-felfutattásban lévő Gigafactory-nek hála a Tesla azt ígéri, az egész telepítést megoldják három hónap alatt, írja a totalcar.hu.

Kövessen minket FACEBOOKON IS!

Ajánlott tartalom

A BMW Group tervezőmérnökei bemutatják a Neue Klasse minden érzékszervet átható élményét

A milánói Salone del Mobile dizájnhét keretében a müncheni központú vállalatcsoport reflektorfénybe gurítja a jövő holisztikus vízióját.