Megmérgezett madarak tetemét találták meg a Kiskunsági Nemzeti Park területén

Három barna rétihéja, egy egerészölyv és egy fokozottan védett, műholdas nyomkövetővel felszerelt kerecsensólyom tetemét találták meg csütörtökön a Kiskunsági Nemzeti Park területén. A madarakat megmérgezték – közölte Fidlóczky József, a Kerecsensólyom LIFE-program vezetője pénteken az MTI-vel.

Az esetre a projekt keretében jeladóval felszerelt sólyom miatt derült fény, mert a nyomkövető eszköz riasztotta a szakembereket, és így talált rá a nemzeti park természetvédelmi őrszolgálatának tagja a mérgezett tetemekre – mondta az Európai Unió környezetvédelmi politikáját támogató pénzügyi eszköz (LIFE) program projektvezetője. Fidlóczky József hangsúlyozta: a fokozottan védett kerecsensólyom természetvédelmi értéke egymillió forint. A programvezető beszámolt arról, hogy az elpusztult öreg hím madár egy bekamerázott fészekhez hordta a táplálékot, mivel nem kap táplálékot a tojó, ott fogja hagyni a fészket, és a tojások bezápulnak.

Véleménye szerint a vadásztársadalomban sokan azt vélelmezik, hogy azért nincs apróvad, mert sok a ragadozó. Ez természetesen nem igaz, azt is akarjuk bizonyítani a bekamerázott kerecsensólyom-fészekkel, hogy a ragadozó alapvetően mezei rágcsálókkal táplálkozik – fogalmazott Fidlóczky József. A magyar vadászterületeken jelentős problémát okoz a ragadozó madarak ellen irányuló szándékos mérgezés, ami nem csak rájuk, de a háziállatokra, és adott esetben az emberekre nézve is veszélyt jelenthet.

Fidlóczky József emlékeztetett arra, a most futó, második kerecsensólyom-védelmi LIFE projekt keretében került több sólyomra GPS-szel felszerelt nyomkövető, amelynek egyik célja éppen a veszélyeztető tényezők felderítése. Egy most indult másik LIFE projekt a mérgezések megszüntetését tűzte ki célul. Ennek keretében több tucat parlagi sasra kerül fel jeladó, pontosan azért, hogy gyorsan és hatékonyan fel lehessen deríteni a mérgezéses eseteket. Gilly Zsolt, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának osztályvezetője az MTI érdeklődésére elmondta: a rendőrégen feljelentést tettek ismeretlen személy ellen, és a nyomozás már megkezdődött.

Balaton-felvidéki Nemzeti Park szintén pénteken közölte az MTI-vel, hogy három rétisast mérgeztek meg a park területén: egy elpusztult, kettőt a fővárosban, az állatkertben ápolnak. A nemzeti park azt is közölte, hogy az elmúlt hónapokban – a szerdán megtalált sasokon kívül – több ragadozó madarat is megmérgeztek a Balaton-felvidéken.

Ajánlott tartalom

100 millió dollárt kínál Elon Musk ha tiszta levegőt készít valaki

Több mint figyelemre méltó, sőt, minden túlzás nélkül állítható, Földünk sarkalatos kérdésével függ össze Elon Musk új bejelentése, miszerint 100 millió dollárt, vagyis 30 milliárd forintot ajánl fel annak a cégnek, cégcsoportnak, legyen az bármilyen gazdasági szerveződés, amely a legüdvözítőbb technológiát hozza létre a szén-dioxid levegőből történő eltávolítására.