Megmutatjuk a Szegedi Vadaspark pápaszemes pingvineit

Az üvegfalú medencében a pápaszemes pingvinek (Spheniscus demersus) vízalatti mozgását is megfigyelhetik a látogatók. A Szegedi Vadaspark új állatbemutatóját szombaton adtak át.

Az avatóünnepségen Botka László (MSZP) polgármester elmondta, hogy az elmúlt néhány évben összesen 700 millió forintnyi beruházás valósult meg a Tisza-parti város állatkertjében. A fejlesztés költségeiből mintegy 400 millió forintot uniós támogatás fedezett. A pingvinbemutató létrejötte is egy, a Palicsi Állatkerttel közösen benyújtott pályázat sikerének köszönhető. A Szegedi Vadaspark látogatószáma a néhány évvel ezelőtti százezerről tavaly 186 ezerre emelkedett, és idén akár a 200 ezret is meghaladhatja – tette hozzá. Tájékoztatása szerint a fejlesztések folytatódnak, az állatkertben a következő egzotikus látnivaló a keskenyszájú vagy fekete orrszarvú (Diceros bicornis) lesz. A faj Magyarországon máshol nem látható és Európa állatkertjeiben is csupán néhány példányát nevelik. A pápaszemes pingvinek németországi állatkertekből érkeztek Szegedre, ahol gyorsan megszokták új otthonukat, a tágas, üvegfalú medencével ellátott kifutót.

Veprik Róbert igazgató elmondta, hogy az egyik legkisebb pingvinfaj – testhossza 40-60 centiméter, tömege 2-4 kilogramm – nem sarkvidéki környezetben, hanem Dél-Afrika partvidékén él. Mindez lehetővé teszi, hogy a Szegedi Vadasparkban is tartható legyen anélkül, hogy rendkívül költséges hűtést kelljen alkalmazni. Egyetlen különleges igénye a pingvineknek az eleségül kapott hering. A pápaszemes pingvinek magyar nevüket a szemük fölött megfigyelhető csupasz, rózsaszínű bőrfelületről kapták, amely a testhőmérséklet szabályozásában játszik fontos szerepet. A hőmérséklet emelkedésével több vér jut a bőrbe – a színe is élénkebbé válik ilyenkor -, amely aztán könnyebben lehűlhet. Az elmúlt száz évben a pápaszemes pingvinek állománya tizedére csökkent. Ennek oka, hogy az emberek tömegével gyűjtötték be ízletes tojásaikat, illetve a telepeken képződő guanó megszerzése érdekében zaklatták a madarakat. A pingvincsapat Szegedre is a Nemzetközi Fajmegmentési Program (EEP) keretében került.

Ajánlott tartalom

10-ből 6 autót kitiltanának Budapest útjairól

Ne az ötletelés, hanem a szakmai szempontok vezéreljék a fővárosi vezetést a döntéshozatalban, és vegyék figyelembe az autósok érdekeit is - kéri a Magyar Autóklub (MAK) arra reagálva, hogy Ámon Ada, a főváros klíma- és környezetügyi főosztályvezetője egy podcast műsorban azt mondta, minden tíz évnél idősebb autót ki kell tiltani a fővárosból.