Megnéztük milyen a hőkút

Másodpercentként több mint száz liter 98 fokos víz érkezik a geotermikus kútból, amely a jövőben a győri távhőrendszert is ellátja.

Mint ahogy arról már beszámoltunk, tizenöt évre szóló szerződést kötött a geotermikus hőenergia szállítására és átvételére a PannErgy Nyrt. száz százalékos tulajdonú leányvállalata, az Arrabona Geotermia Kft. a Győr-Szol Zrt-vel. A szerződés lényege, hogy a társaság geotermikus forrásból látja el hőenergiával a győri távhőrendszert.

A Pér melletti területet a Győri Geotermikus Projekt PER-PE-01 jelű kút hidraulikai paramétereinek vizsgálatakor látogattuk meg Borkai Zsolt és a Győr-Szol Zrt. képviselői társaságában. A tesztelés a 2300 méter mélységű kút folyamatos termeltetésével történik, amely során megadott paraméterek ellenőrzésével követi nyomon a PannErgy a kút teljesítőképességét. A kinyert adatokból megállapítható a geotermális kút teljesítőképessége, a várható hozam és hőfok, illetve a víz fizikai és kémiai tulajdonságai. A tesztelés végső eredményei elengedhetetlenül szükségesek a felszíni geotermikus rendszer megtervezéséhez.

Borkai Zsolt Győr Megyei Jogú Város polgármestere a helyszínen örömének adott hangot, hogy ilyen nagyszabású projekt részese lehet Győr. Hangsúlyozta, hogy a város kiemelt figyelmet fordít a környezetvédelemre, hiszen az új beruházásoknál, a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál megrendezésénél is törekszik arra, hogy „Zöld Olimpiát” és környezetbarát rendezvényeket és infrastrukturális fejlesztéseket valósítson meg. A geotermikus projekt a távhő és az energiafelhasználás területén nyit meg új perspektívákat és a károsanyag-kibocsátásban jelent nagy előrelépést.

„A rétegtisztításhoz és a kútteszteléshez a PannErgy saját beruházásként építette ki a nagy hozamot és gázmennyiséget is kezelni tudó felszíni termeltető rendszert. Ennek főbb egységei a nyomást, hozamot és hőmérsékletet mérő eszközök, illetve a vízben található gázt leválasztó, 100 köbméteres gáztalanító tartály, valamint a kutat a kitermelt víz tárolására, illetve hűtésére használt hűtőtóval összekötő, nagy átmérőjű vezeték. A bejárás során megtekintettük a termeltetés és a kút tesztelésének folyamatát, a látogatás során a kitermelt folyadék hőmérséklete elérte a 98 Celsius fokot, míg a hozam meghaladta a 100 liter/másodpercet”- nyilatkozta Tóth Péter a PannErgy Nyrt. vezérigazgatója, aki kérdésünkre azt is elárulta, hogy a másodlagos hőfelhasználásra is vannak elképzeléseik, például különböző mezőgazdasági projekteket lehetne építeni erre (üvegház fűtése… stb.), de egyelőre a projekt elsődleges céljának sikerességére koncentrálnak.

-

Németh Zoltán a projekt koordinátora kiemelte, a káros anyag kibocsátás nélküli megújuló energia felhasználása révén a város hozzájárul ahhoz a folyamathoz, ami hazánkban tapasztalható, hiszen míg a világon 30 százalékkal nőtt a széndioxid kibocsátás, addig Magyarországon ilyen mértékben csökkent.

A város a tervezett hőmennyiség átvételével közel hatmillió köbméterrel tudja csökkenteni a győri távfűtés földgázfelhasználását és közel 11 ezer tonnával a széndioxid kibocsátást. A 15 évre szóló szerződés alapján az átvételre szánt hőmennyiség a fogyasztók felé kiadott hő 14 százaléka. Ez a hőenergia éves szinten 180 ezer gigajoule-t jelent, az első betáplálásra pedig a 2015-16-os fűtési szezonban kerülhet sor.

forrás: gyorplusz.hu

Ajánlott tartalom

Mennyit szennyeznek a napelemek? Mi a megoldás?

Újrahasznosítás révén ismét értékessé válhat a fotovoltaikus eszközökből származó szilícium.