Megnőtt a környezetszennyezés elleni tüntetések száma Kínában

Évente 30-50 ezer zavargás, tüntetés történik Kínában, s ezek többsége már inkább a környezetszennyezéssel hozható összefüggésbe, a földkisajátítások ügye csak a második – közölte csütörtöki sajtójelentések szerint a kínai népfront egyik tagja, aki a törvényhozás éves ülésén vesz részt Pekingben.

Csen Csi-ping, aki korábban a központi pártapparátus tagja volt, azzal magyarázta az arányok eltolódását, hogy az emberek – aggódva egészségükért – egyre többet foglalkoznak környezetük állapotával, egyre fontosabb nekik a levegő, a víz és a talaj minősége. Az utcai tüntetések mellett – amelyek főleg a falvakban fordulnak elő – a fejlett kommunikációs eszközök, az internet tág teret adnak a véleménynyilvánításnak. Mint Csen mondta, a maga részéről érthetőnek tartja, hogy ha például elterjed a hír, hogy egy leendő ipari üzem működése rákbetegséget okozhat, az emberek követelik az építkezés leállítását. A szórványosan erőszakba torkolló vidéki tüntetések száma jelentősen csökkent, de hatásuk ezzel párhuzamosan nőtt. A Cinghua egyetem korábban közölt kutatása szerint 2000 és 2010 között a tömeges zavargások száma megduplázódott, és elérte az évi 180 ezret.

A parlamenti ülésszakot megnyitó kormánybeszámolóban Ven Csia-pao miniszterelnök külön felhívta a figyelmet arra, hogy az országnak egyensúlyban kell tartania a gazdasági növekedést és a környezet védelmét. Ez azt jelzi, hogy a közvéleményben egyre nagyobb hangsúlyt kapó probléma kormányzati szintű kezelésére készülnek, ami szigorúbb szabványokat és kiterjedtebb ellenőrzést jelenthet. Az egyik legsúlyosabb gond, a levegő állapota gyakori téma volt az elmúlt hetekben, s a kérdésben máris történtek intézkedések. Mindazonáltal Li Ko-csiang első miniszterelnök-helyettes, kormányfőjelölt türelmet kért az eredményeket hozó rendelkezések kidolgozásához.

Ajánlott tartalom

100 millió dollárt kínál Elon Musk ha tiszta levegőt készít valaki

Több mint figyelemre méltó, sőt, minden túlzás nélkül állítható, Földünk sarkalatos kérdésével függ össze Elon Musk új bejelentése, miszerint 100 millió dollárt, vagyis 30 milliárd forintot ajánl fel annak a cégnek, cégcsoportnak, legyen az bármilyen gazdasági szerveződés, amely a legüdvözítőbb technológiát hozza létre a szén-dioxid levegőből történő eltávolítására.