Megnövelte a Csehországnak nyújtandó segítséget az Európai Bizottság

Mintegy 2,2 milliárd euróval megnövelte a Csehországnak szánt újjáépítési támogatást az Európai Bizottság – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Prágában, miután tárgyalásokat folytatott Petr Fiala cseh kormányfővel.

A cseh nemzeti újjáépítési program a szélesebb uniós program keretében az új, tiszta energiaforrások kihasználására való áttérést és az ipar korszerűsítését célozta meg. Az Európai Bizottság közlése szerint a cseh nemzeti újjáépítési program ezt követően most már 9,2 milliárd euróval rendelkezik. Ursula von der Leyen Prágában részt vett a Green Deal elnevezésű gazdasági konferencián. A bizottság elnöke méltatta a cseh uniós elnökség pozitív hatását a Fit for 55 elnevezésű klímacsomag elfogadására és megvalósítására.

Petr Fiala cseh miniszterelnök a konferencián elhangzott felszólalásában rámutatott: a Zöld Megállapodás elfogadásától eltelt négy év sem volt még elég arra, hogy a program az Európai Unió országait lényegesebb módon az újítások, a gazdaság átalakításának útjára rávezesse. “Nagyon bonyolult problémákról van szó. Szükség van nagyobb erőfeszítésekre, és a lehetőségek kihasználására” – hangsúlyozta a kormányfő, aki köszönetet mondott Brüsszelnek Csehország támogatásáért.

Ajánlott tartalom

Növelni kell az energiahatékonyságot

A magyar gazdaság versenyképességének egyik kulcsa az energiahatékonyság növelése - erről Juhász Edit, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke beszélt egy konferencián az MTI-nek küldött közlemény szerint.