Megnyílt az ország első bioetanol töltőállomás Bábolnán az OIL benzinkútjánál.

Megnyílt az ország első bioetanol benzinkútja Bábolnán

Megnyílt az ország első bioetanol töltőállomás Bábolnán az OIL benzinkútjánál.

A környezetbarát töltőállomás átadásán Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi miniszter hangoztatta: “A

környezetvédelmi minisztérium programokat fog kidolgozni, hogy a környezetbarát technológia elérhetőbb legyen”. Hozzátette, kezdeményezni fogja, hogy az állami ás önkormányzati szféra számára kiírt gépjármű-beszerzéseknél vegyék figyelembe a bio-üzemanyagokkal tankolható autókat.

Az E85-ös üzemanyag 85 százalékban bioetanolt és 15 százalékban szuperbenzint tartalmaz. Az első szállítmány Svédországból, a SEKAB cégtől érkezett a bábolnai kútra. A megnyitóval egy időben az OIL társaság Győrben is üzembe helyezett egy E85-ös kutat. A töltőállomásokon a környezetbarát E85-ös ára 209 forint, míg a 95 szuperbenzin literje 287,5 forintba kerül.

Gál Péter, a Saab PR vezetője az MTI-nek elmondta, a Saab Bio Power járművei 95-ös, hagyományos benzinnel is üzemelnek, azonban E85-tel 20 lóerővel többet teljesítenek, miközben fosszilis szén-dioxid-kibocsátásuk kilométerenként 35-45 gramm, míg a legszigorúbb EU-s előírás 130 gramm.

A bioetanol kukoricából és cukornádból készül, elégetésével egyszer már a növényekben megkötött szén-dioxid kerül a légtérbe, alkalmazásával ezért csökken az üvegház-hatást okozó gázok kibocsátása.

Magyarországon eddig a Ford és a Saab autógyártók vannak jelen olyan járművekkel, amelyek E85-öt igényelnek üzemanyagként. Az E85-ös agresszív, alkoholra hasonlító anyag, amelyet nem lehet
hagyományos autókba tankolni, mert szétmarja az üzemanyaggal érintkező fém és gumi alkatrészeket – tette hozzá a Saab PR vezetője.

Ajánlott tartalom

8 milliárd forintért építenek biomassza-fűtőművet Kecskeméten

Mintegy 8,5 milliárd forint összegű fejlesztéssel biomassza-fűtőművet létesít és új távhő gerincvezetékeket épít ki a Kecskeméti Termostar Hőszolgáltató Kft. a városban - közölte a cég ügyvezető igazgatója az MTI-vel.