Harmadik alkalommal rendezik meg Budapesten a közép-európai régió legnagyobb megújulóenergia-ipari kiállítását és vásárát, amely a héten nyit meg - közölte az esemény szervezésével foglalkozó REECO Magyarország Kft. az MTI-vel.

Megnyit a budapesti zöldenergia-ipari kiállítás és vására héten

Harmadik alkalommal rendezik meg Budapesten a közép-európai régió legnagyobb megújulóenergia-ipari kiállítását és vásárát, amely a héten nyit meg – közölte az esemény szervezésével foglalkozó REECO Magyarország Kft. az MTI-vel.

Az április 16-18. között tartó RENEXPO Central Europe 2009  négy kiemelt témája a biomasszából és biogázból termelt energia hasznosítása, a decentralizált zöldenergia – vagyis a megújuló energiát helyben megtermelő és felhasználó települések gyakorlatának – bemutatása, valamint a földhő és a napenergia hasznosítása – ismerteti a társaság közleményében.

Az eseményhez kapcsolódó kongresszus középpontjában is a helyben kinyert bioenergia, a földhő és a napenergia magyarországi hasznosítási megoldásai állnak.

A megújuló energia hasznosításának szkeptikusai szerint a zöldenergia-termelés elterjedésének egyik fő akadálya a nehézkes szállítás – mutatnak rá a szervezők. Hangsúlyozzák: a magyarországi gázfelhasználás jelentős csökkentésében a mezőgazdasági aprítékok, fa- és egyéb növényi hulladékok, valamint az úgynevezett energianövények játszhatnak kulcsszerepet.

A RENEXPO-n megjelennek – az ELMŰ és az ÉMÁSZ által áprilisától kínált “geotarifa” révén – gyorsabb megtérüléssel kecsegtető hőszivattyús rendszerek is. A föld hőenergiáját hasznosító berendezéseket – sokoldalúságuk, megbízhatóságuk és általános kiforrottságuk ellenére – egyelőre csak az új beruházások mintegy 2 százalékában alkalmazzák Magyarországon – teszi hozzá közleményében a társaság.

Ajánlott tartalom

Helyi rugalmassági piacot tesztelnek Róma villamosenergia-hálózatán

A RomeFlex projektben a növekvő energiaigényekre készítik fel a város elektromos infrastruktúráját, a Siemens közreműködésével.