Megnyitott az első újrahasznosító pláza

Megnyitott az első olyan pláza, ahol kizárólag újrahasznosított termékeket árulnak. Az egyik osztályon leadhatjuk, ami már nem kell, a többi tizennégy szaküzletben pedig megvehetjük, amire szükségünk van, a bútortól az it-cuccokig.

Az újrahasznosítás már nem csak a lelkes amatőrök, otthoni barkácsolók terepe többé. Svédországban megnyitott a világ első megjavított és újrahasznosított termékeit árusító plázája. A ReTuna Aterbruksgalleria magában foglal egy újrahasznosító központot, ahol a látogatók leadhatják azokat a tárgyaikat, amelyekre már nincs szükségük, majd vásárolhatnak valami újat, épületen belül. A leadott termékeket osztályozzák és a megfelelő műhelybe kerülnek, ahol megjavítják, felújítják azokat. Aztán a pláza tizennégy szaküzletének egyikébe kerülnek, melyek között van bútor, számítógépes felszerelés, játék, ruha, bicikli, de még kertészeti bolt is. A pláza amellett, hogy hatékonyan segít a túlzott fogyasztás csökkentésében, a helyi gazdaságot is támogatja: 50 új munkahelyet jelent a szerelők és eladók foglalkoztatása révén, ráadásul a 14 üzlet mellett helyi művészeknek és startupoknak is olcsó ingatlanbérlési lehetőséget kínál. A javítás és újrafelhasználás révén nagyságrendekkel csökkent a helyi önkormányzat által ártalmatlanításra szoruló hulladék mennyisége is, ami további jelentős megtakarítást jelent, írja a piacesprofit.hu.

Ajánlott tartalom

Csökkenhet az építőipari termelés

A rendelésállományt és a cégek várakozásait figyelembe véve az építőipar továbbra is a termelés csökkenésére készül - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerdán az MTI-vel.