Megoldást keres az emelkedő energiaárak ellen?

Tudta, hogy hatékony energiagazdálkodással éves szinten több millió forinttal csökkentheti üzemeltetési költségét?

EUREM EnergyManager – Két év alatt összesen több mint 900 millió Forint megtakarítás

Az épületek energiahatékony üzemeltetése, költséghatékony fenntartása valamennyi vállalat, intézmény számára rendkívül fontos, s napjainkban az emelkedő energiaáraknak köszönhetően egyre nagyobb kihívást jelent. A megoldás azonban sokszor kézenfekvőbb, mint gondolnánk.

Egyedülálló, gyakorlatorientált, nemzetközi program (28 országban, több mint 3000 résztvevővel) az energiafogyasztás lényeges csökkentéséért és környezetünk védelméért.

Eddigi magyarországi eredményeink:

  • összes megtakarítás:                                                                         961.169.973 Ft/év
  • megtakarítás résztvevőnként átlagosan:                                             6.919.743 Ft/év
  • megtakarítás havonta résztvevőnként:                                                576.645 Ft

Az EUREM Energiagazdász program résztvevői keményen dolgoznak az energiahatékonyságért, s így hazánkban két év alatt összesen több mint 900 millió forinttal csökkentették vállalataik energiafelhasználását.

A hatékony épületüzemeltetésről Baráth Gézát, a Dome Facility üzletágvezetőjét kérdeztük, aki az elmúlt év folyamán rész vett a nemzetközi EUREM (European EnergyManager) programban.

Miért vett Ön részt az Energiagazdász programon?

Építészmérnökként az épületüzemeltetési területen dolgozom, és sokszor van szükségem épületgépészeti ismeretekre. Ez az, amit főként kerestem. Szerencsére megtaláltam ezt a programot, ahol ezeket a gépészeti ismereteket energetikus szemmel lehetett elsajátítani. Ez volt a legnagyobb érték, amit itt kaptam.

Megérte, hasznos volt az Ön számára a részvétel? Előre láthatóan mennyi idő alatt térül meg a befektetett idő/költség/energia?

Mindenképpen megérte magánemberként és vállalati munkatársként egyaránt, mert sokkal szélesebb látókörrel rendelkezem most ezekben a témakörökben. Ez az energetikus szemlélet, amit itt elsajátíthattunk, nagyon fontos lesz az FM (facility management) szektorban és mindenképpen tudjuk majd hasznosítani.

Már maga a programot lezáró projektmunka több millió forintos megtakarítást hozott vállalatunk számára. Körülbelül 2 millió forintra becsülöm az eddigi megtakarítást, de még nincs vége az évnek, úgyhogy ez még később kiderül…

Eleinte egy kicsit tartottam a projektmunkától, hiszen egy viszonylag újépítésű épület vizsgálatát választottam, amit nagyon tudatos üzemeltetéssel működtetünk. Tartottam tőle, hogy nem fogok találni elég megtakarítási lehetőséget, olyan hibákat, ami ennek a projektmunkának a lényege.

A legnagyobb meglepetés számomra az volt, hogy a legtudatosabb üzemeltetés mellett is mindig találunk olyan további finomhangolási lehetőségeket, amikkel további megtakarítást érhetünk el.

Az EUREM EnergyManager program eddigi résztvevőinek köre széles palettán mozog; a legnagyobb hazai termelővállalatoktól a magánszemélyekig. A képzésről egy korábbi résztvevőt, Kok Gyulát, egy energetikai szektorban tevékenykedő mikrovállalat vezetőjét is megkérdeztük:

Ön egy mikrovállalattól érkezett az EUREM programra. Hogyan jött az ötlet? Teljesültek az elvárásai, sikerült profitálnia a részvételből?

Korábban más iparágban tevékenykedtem. Szerettem volna profilt váltani, más irányba is elindulni. Így jött az ötlet, hogy az energiahatékonyság, energiagazdálkodás felé nyissak. Az EUREM Energiagazdász program komoly szemléletformáló hatással volt rám. Az egyes témakörök megvitatása során a fő szempont mindvégig az energiamegtakarítás volt. Az program során valamennyi az energiagazdálkodást, energiafogyasztást érintő terület szóba került. Ez az átfogó tematika volt számomra a legfontosabb. Az itt elsajátított tudás segítségével végzem munkámat új, energetikai szektorban tevékenykedő cégemben, s sokszor még a mai napig előveszem sz itt kapott anyagokat, jegyzeteket. Mindent összevetve úgy gondolom, hogy egyértelműen hasznos és jövedelmező befektetés volt számomra a részvétel még mikrovállalatként is. Nagyobb vállalatok esetén pedig nem is kérdéses, hogy befektetett munka, pénz és idő legfeljebb egy év alatt, de sok esetben már néhány hónap alatt megtérül.

Bővebb információ:

Start: 2014.04.24. – Résztvevői helyek korlátozott számban állnak rendelekzésre!

www.duihk.hu/hu/eurem

http://hu.eurem.net

kottmayer@ahkungarn.hu

Ajánlott tartalom

Mitől drágulnak a napelemek?

A COVID-19 lezárások eredményeként a Kínába tartó és onnan induló szállítmányok közül sok akadályokba ütközik.