Mégsem olyan nagyszerű bioüzemanyag az alga?

Többször taglaltuk már a bioüzemanyag fura forrásait. Volt már szó görögdinnyéről és csokoládéról, sőt, dohányról is. A listán természetesen helyet kapott az alga is, mivel tudósok szerint csodálatos természetes forrása lehet a bioüzemanyagoknak.

Viszonylag hosszú időn át potenciális bioüzemanyag-jelöltnek tűnt az alga, mert rendkívül hatékony módon nyer energiát a napfényből, és zárt hurkokat formál az erőműveknek – miközben új üzemanyagot készít. Viszont egy, a közelmúltban készült tanulmány a földre vitte az alga ideáját.

Az amerikai University of Virginia (Virginia Egyetem) kutatói azt találták, hogy az algából készült bioüzemanyag életciklusának üvegházhatású gázok kibocsátása magas – valójában sokkal magasabb, mint a különválasztása.

A tettes a nagy mennyiségű műtrágya, melyet az alga előállítására használnak. A műtrágya kőolaj-bázisú forrásokból és a dinitrogén-oxidból érkezik. A kutatók azt javasolják, jobb volna a szennyvíztisztítóból érkező műtrágyával dolgozni, mert így kiküszöbölhető a probléma.
Úgy néz ki, mi még mindig messze vagyunk az ideális bioüzemanyagtól, ha van ilyen egyáltalán.

Ajánlott tartalom

Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás

Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.