Megszaladt az európai zöld energia

Európa célja, hogy az energia ellátását egyre inkább megújuló energiákból fedezze, mára oda jutott, hogy lassan vissza kell fognia a termelést a túlkínálat miatt.

A hálózati szolgáltatóknak valószínűleg csökkenteniük kell a nap- és szélenergia-termelést az alacsony keresleti időszakokban, hogy ne terheljék túl a több mint 302 ezer kilométeres vezetékeket. Mindeközben Warren Buffet bejelentette, hogy befektetési cége 15 milliárd dollárt kíván megújuló energiába fektetni.

Miközben a megújuló energia termelés aránya közel a duplájára, 18 százalékra emelkedhet 2020-ig, csak az elmúlt évtizedben Európa ötszörösére emelte a zöld energia kibocsátását. Ezzel 400 milliárd dollár értékű piaci részesedést söpört ki olyan vállalatoktól, mint a német RWE vagy a francia GDF Suez – írja a Bloomberg.

szélerőműpark 121015A lenyűgöző bővülés mögött az áll, hogy az Európai Unió államai erőteljesen igyekeznek csökkenteni a szén-dioxid kibocsátást, a cél az, hogy az 1990-es szintekhez képest az évtized végére 20 százalékkal essen ennek mértéke. Jelenleg pedig arról folyik a diskurzus, hogy 2030-ra ez a 40 százalékra nőjön.

Túlkínálat zuhanó árakkal

Az európai benchmarknak számító német villamosenergia-árak több mint 60 százalékkal zuhantak 2008 júniusa óta. Ez alapvetően a csúcsokat döntögető kínálatnak köszönhető, de erős hatással bír az is, hogy az eurózóna elhúzódó gyenge gazdasági teljesítménye alaposan visszafogja a keresletet.

„Néhány tagállamban túl gyorsak vagyunk” – jelentette ki Günther Oettinger, az EU energiaügyi biztosa egy júniusi interjúban. Hozzátette, a régiónak jobb infrastruktúrára van szüksége ahhoz, hogy integrálni tudja az új energiát.

Nyolc ország, köztük Németország és Bulgária is arra kényszerül, hogy exportáljon vagy visszafogja a termelést a nyári, alacsonyabb kereslet jellemezte időszakokban – áll az Entso-e májusi jelentésében. Emellett a hálózatok működésének kockázata általánosnak mondható Bulgáriában, Spanyolországban, illetve Romániában, ahol a szomszéd országokba irányuló szállítások a szükségesnél alacsonyabb mértékűek.

Veszteséggel is termelnek

Mindemellett egyes gyártók nem állítják le vagy korlátozzák a szén- és atomerőműveket, melyeknek több órára van szükségük ahhoz, hogy újra elérjék a teljes termelési kapacitást. Ehelyett tovább termelnek még akkor is, ha tudják, az árak negatívba fordulnak, vagyis nekik kell fizetniük a fogyasztóknak az energiahasználatért.

zöld_energia_123rfNémetországban és Ausztriában 55 órában mértek negatív árakat a napközbeni és másnapi piacon 2014 első öt hónapjában, szemben az egy évvel korábbi 27 órával. Eközben a német napenergia termelés 83 százalékkal bővült az első negyedévben, miközben a szárazföldi szélenergia kibocsátás 21, míg a tengeri 34 százalékkal emelkedett.

Dől a pénz

A költségek és az infrastrukturális problémák ellenére az európai kormányok 2012-ben 57 milliárd dollárt fordítottak zöld energia projektekre, ami a globális 101 milliárd dollár több mint felét tette ki.

Ezzel szemben az új európai projektekbe fektetett összeg 43 milliárd dollárra zsugorodott tavaly a 2012-es 80,2 milliárdos szinthez képest. A befektetések még úgy sem álltak le, hogy az EU energia kereslete 2008-ban tetőzött. A várakozások szerint idén 0,3 százalékos lehet a visszaesés.

Warren Buffet elszólta magát

Mindeközben a világ egyik leghíresebb befektetője, Warren Buffet érdekes kijelentést tett a napokban. Egy Las Vegas-i konferencián szinte „véletlenül” szólta el magát, hogy a jelenlegi 15 milliárdos befektetések mellett további 15 milliárd dollár áll készen, amelyet vállalata, a Berkshire Hathaway megújuló energiába fektethet.

Warren Buffett

A Berkshire még 2000-ben vásárolt és fejlesztett fel egy iowai energetikai holdingot. Az így létrejött részleg jelenleg Berkshire Hathaway Energy néven fut, és elektromos hálózatokat működtet az Egyesült Királyságban, gázvezetékeket a Nagy-tavak vidékétől Texasig, illetve áramszolgáltatókat több amerikai államban. Emellett a megújuló energia fronton számos szélerőmű és napelem farmba fektetett már a vállalat – írja a Bloomberg.

A megújuló energiába folyó pénzre azért is van szüksége az Egyesült Államoknak, mivel az ország egyre inkább csökkenteni akarja a fosszilis energiahordozóktól való függőségét. A legfrissebb becslések szerint az áramszolgáltatók szén-dioxid-kibocsátása 30 százalékkal csökkenhet 2005 és 2030 között.

forrás: tozsdeforum.hu

Ajánlott tartalom

Az Alteo 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalékot fizet

Az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt. közgyűlése 200 forint alaposztalék mellett 200 forint rendkívüli osztalék kifizetéséről döntött részvényenként, elfogadva az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát pénteken - tette közzé a vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.