Megszavazták: 1000 új fa ültetését és az autóforgalom 50 százalékos csökkentését

Mintegy ezer új fa ültetését és az autóforgalom 50 százalékos csökkentését ígéri Madrid belvárosában az a városfejlesztési projekt, amely a legtöbb támogatást kapta a helyiektől az emblematikus Plaza de Espana nevű tér átalakításáról tartott városi konzultáción.

A Welcome Mother Nature nevet viselő pályázat a zsúfolt belvárosban található tér körüli autósforgalmat – amely naponta mintegy 130 ezer járművet jelent – nagyrészt a föld alá vinné, átadva a felszínt a gyalogosoknak és kerékpárosoknak. Ráadásul az elképzelés szerint a teret sétáló utca kötné össze majd a jövőben a mintegy 500 métere lévő, jelentős turistalátványosságnak számító királyi palotával. A győztes projekt látványtervei burjánzó zöld növényzetet vázoltak fel a Plaza de Espana nevezetességének számító hatalmas szobor körül, amely a regény- és drámaírót, Miguel de Cervantest, valamit leghíresebb művének főszereplőit, Don Quijotét és Sancho Panzát ábrázolja.

Lesz játszótér a gyerekeknek, szabadtéri edzőpálya a felnőtteknek, ingyenes wi-fi, új köztéri bútorok, akadálymentes közlekedés, valamint egy olyan nagyobb szabad tér is, ahol koncerteket vagy vásárokat lehet megrendezni – olvasható a pályázatban, amelynek megvalósítása 46 millió euróba (14,2 milliárd forintba) kerül. “A város zöldebb, hozzáférhetőbb, fenntarthatóbb lesz” – fogalmazott José Manuel Calvo, a madridi városháza fenntartható városfejlődésért felelős tanácsosa a konzultáció eredményének bejelentésekor. A városvezetés elképzelései szerint a munkálatok az év végén kezdődhetnek meg, de azt egyelőre nem közölték, hogy az átalakult teret mikor vehetik birtokba a madridiak. A győztes projektet 72 beérkezett terv közül választották ki. A két finalista pályaműre a lakcímmel rendelkező 16 évnél idősebb madridiak szavazhattak levélben, online vagy személyesen. A 2,7 millió szavazásra jogosult 7,8 százaléka, 212 ezer ember vett részt a voksolásban, közülük több mint 107 ezren támogatták a Welcome Mother Nature nevű projektet.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.