Megszületett a vidékfejlesztési tárca új GMO rendelete

A VM rekord gyorsasággal módosította a vetőmagokról szóló rendeletét, hogy a növénytermesztési hatóság még hatékonyabban léphessen fel a GMO-val szennyezett területek mentesítése érdekében.

A rendeletmódosítás szerint minden GMO szennyeződést tartalmazó vetőmag köztermesztésbe vonása, forgalomba hozatala jogszabálysértő. A GMO szennyezéstől való mentességéért magyarországi előállítású vetőmag esetén annak előállítója, más esetben az első magyarországi forgalomba hozója felel. Az MgSzH a szennyezett vetőmagból kikelt növényi állományt, valamint a körülötte lévő pufferzóna növényi állományát zárolja, majd azt a földhasználónak meg kell semmisítenie oly módon, hogy a szennyezés ne terjedhessen tovább. Ennek elmaradása esetén az MgSzH végezteti el a megsemmisítést. A rendelet mai napon lépett hatályba.

 

A Kormány szerdán döntött arról, hogy a lehető legerélyesebben fellép a genetikailag módosított szervezetekkel (GMO) szennyezett vetőmagokat forgalmazó cégek ellen, ezért kezdeményezte a Büntető Törvénykönyv és a jogszabályok módosítását a szigorú büntethetőség érdekében. A Vidékfejlesztési Minisztérium határozott célja, hogy a vetőmag-előállítókkal, vetőmag-forgalmazókkal és a termelőkkel együttműködve a lehető legkisebb veszteségekkel oldja meg ezt a kritikus helyzetet. A Vidékfejlesztési Minisztérium vizsgálja, hogyan érvényesíthető a lehető leggyorsabban az okozott kárért a felelősség. Eddig összesen 940 hektáron kellett a növényállományt megsemmisíteni és további 2500 hektáron végzik el a kitárcsázást.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.