Megtalálták a műanyag csomagolás alternatíváját?

Több projekt is a meglévő környezetszennyező megoldások kiváltását tűzte ki célul.

Németországban és Indiában számos olyan megoldáson dolgoznak a szakemberek, amelyek segítségével eltüntethetők a hatalmas szeméthegyeket okozó műanyag csomagolások. A probléma azért kapott kiemelt figyelmet az európai államban, mert minden egyes német állampolgár évente 220 kilogramm csomagolóanyagokból származó szemetet termel. Ezzel Németország vezetőnek számít Európában. Patricia Eschenlohr az internetes élelmiszer-kereskedelemben dolgozik, de nem akart tovább hungarocellt alkalmazni a csomagküldéskor. Miután nem talált alternatívát, ezért a férjével közösen kezdett keresni egy környezetbarát csomagolóanyagot. Ekkor figyeltek fel a szalmára. Évente 30 millió tonna szalma keletkezik melléktermékként az aratáskor. Thomas Maier-Eschenlohr mérnök kijelentette, hogy a szalmakutatást 100 évvel ezelőtt leállították. A férfi egy olyan gépet fejlesztett ki, amely a szalmát higiénikus tárolódobozokká dolgozza fel. Az ötlet sikeres volt és a házaspár már a Landpack nevű cégén keresztül több mint 700 élelmiszeripari ügyfelet lát el a környezetbarát csomagolásokkal.

India szintén felismerte a műanyag jelentette hatalmas problémát és úgy döntött, hogy 2022-től minden eldobható műanyagzacskót és más terméket betilt. Karnataka szövetségi államban ugyanakkor nem vártak, hanem azonnal hatályba léptették a jogszabályt. Eduardo Gordillo hamburgi vállalkozó a Bio-Lutions nevű vállalata segítségével állít elő növényi hulladékokból csomagolásokat és egyszer használatos, eldobható evőeszközöket. Az üzletember Bengaluruban találta meg az ideális gyártási helyszínt, míg a következő üzemét a brandenburgi Schwedt mellett építi fel.

Ebben segítségére lehet a január óta hatályos új német csomagolási rendelet, amely díjazza a környezetbarát csomagolások használatát. A holland Patrick Gerritsen is Németországban valósította meg az elképzelését: ő cukorból készít fóliacsomagolást, amely egyszerűen kidobható a szemétbe és lebomlik.

 

fotó: landpack.de

 

Ajánlott tartalom

Stílus és funkció – Antikolt térkövek a kerttervezésben

A kertek tervezése során a növények telepítésén van a legfőbb hangsúly, de a térkövek jól átgondolt alkalmazása is számtalan lehetőséget nyújthat. Olyan lehetőségeket rejtenek, amelyekkel megújíthatjuk kerti élettereink megjelenését, és egységes stílusban, új funkciókkal bővíthetjük a környezetet.