Megtalálták a világ legnagyobb jéghegyét

A világ egykor legnagyobb jéghegyének egyik darabja még ma is az Antarktisz közelében úszkál – derült ki egy új műholdas felvételből.

A B-15T jelzésű jégtömeg egykor a 11 ezer négyzetkilométeres B-15 jéghegy részét képezte, ami közel kétszer akkora volt, mint Pest megye. A maradványt március 16-án fedezte fel az amerikai űrkutatási hivatal Aqua nevű műholdja az Antarktisz keleti részén található Mawson Coast melletti területen. A tizenhárom éves jéghegy az Amery selfjég mellett haladt el, távol egykori születési helyétől, amikor a műhold elkapta.

A B-15 jéghegy 2000 márciusában vált le a Ross selfjégről és rövid idő alatt számos kisebb darabra töredezett szét. A kisebb ez esetben persze relatív: az egyik darabka, a 6400 négyzetkilométeres B-15A jelzésű jégdarab például eltorlaszolta a McMurdo-szorost és ezzel számos császárpingvin pusztulását okozta, a többi egyedet pedig arra kényszerítette, hogy kevésbé ideális költőhely felé vegye az irányt.

A jéghegyek esetében nem szokatlan, hogy akár 25 évig is megmaradnak, ha az Antarktisz hűvös partmenti vizeiben maradnak. Ha a tengeráramlatok észak felé sodorják őket, a jegük hamar olvadásnak indul. 2011 decemberében a kutatók egy másik jéghegymaradványt is észleltek: a B-15J elnevezésű darab Új-Zélandtól 2700 kilométerre délkeletre olvadozott, amikor a szakemberek rábukkantak.

Ajánlott tartalom

Áder János: alig található a Földön tisztítás nélkül fogyasztható víz

Alig található a Földön jó minőségű, könnyen hozzáférhető, tisztítás nélkül fogyasztható víz, mert az emberiség felelőtlenül használja a rendelkezésre álló vizet - közölte Áder János köztársasági elnök szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.