Megújul a magyar zöldmozgalom egyik bölcsője

Újra a Duna-part éke lesz a váci Göncöl Ház.

A nyáron ismét régi pompájában ragyog majd a váci Göncöl Ház. A számos civil szervezetet tömörítő Göncöl Szövetségnek és a nagy múltú Göncöl Alapítványnak otthont adó, közel 120 éves épületet nemcsak restaurálják, de korszerűsítik is, illetve újabb funkciókkal bővítik. A 88 millió forintos fejlesztés az EGT és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus támogatásával valósul meg.

Aki követi a hazai civil szervezetek életét, az egészen biztos hallott már a váci Göncöl Házról. Ez az otthona ugyanis a lassan negyven éve működő, Pro Natura díjas Göncöl Alapítványnak, mely jelentős szerepet vállalt a rendszerváltás után a környezetvédelmi törvény kidolgozásában, a társadalmi szervezetek támogatási rendszerének kialakításában, a Duna-mozgalomban, környezetiállapot-feltárásában, védetté nyilvánításokban, területi tervezésben és a társadalmi szektorok közötti együttműködés segítésében.

Itt működik a Földanya Ékességei Geológiai Múzeum, a ház kertjében pedig bemutató komposzttelep és bemutató gyógynövénykert található. Az épületben nyílt múzeumi esteket, környezeti nevelési programokat tartanak és innen indulnak a szakvezetések a közeli Váci Ártéri Tanösvényhez is. A Göncöl Ház ad helyet a Göncöl Szövetség egyes tagszervezeteinek és az alapítvány több munkacsoportjának is.

Ám amennyire minidig is szép példája volt az épület a civil összefogásnak, legalább annyira az volt a műemlékvédelem és -hasznosítás problémáinak is. Legalábbis mostanáig.
Az 1880-as évek végén épült egyedi műemlék épület ugyanis mára igen rossz állapotba került. Bár a leváló vakolat, a repedezett lábazat, a korhadó ablakkeretek voltak a leglátványosabb jelei a pusztulásnak, valójában statikailag is veszélyessé vált a Göncöl Ház. Ráadásul a rendszeresen kiöntő Duna miatt nemcsak a falak süllyedtek meg, de a víz alá kerülő pincében lehetetlen volt befűteni a kazánt. Az idén nyáron befejeződő munkák nem csak egyszerű állagmegóvást vagy felújítást jelentenek. A több mint 88 millió forintos fejlesztés során (melyből 71 millió forintot az EGT és a Norvég Finanszírozási Mechanizmus áll) a hibákat orvosolják és számos funkcióval bővítik, korszerűsítik is az épületet.

A VÁTI Nonprofit Kft. által kezelt projektben mindenekelőtt helyreállítják a külső homlokzatot, amibe a frízsorok pótlása éppúgy beletartozik, mint a kovácsoltvas rácsok újraalkotása. Mindeközben gondoskodnak a megfelelő hőszigetelésről is – ami egy zöld szervezeteknek otthont adó épületnél nem pusztán anyagi vagy kényelmi kérdés. Legalább ilyen fontos a fűtési rendszer korszerűsítése: új pellettüzelésű kazánt helyeznek üzembe (az árvíztől védett földszinten), amelyet napkollektorok egészítenek majd ki. Ez a kazánház bemutatóhelyként is szolgál majd.

A korábban vízjárta – ezentúl új fallal és vízgyűjtő zsomppal védett – alagsorban tárolóhelyiségeket és csónakházat alakítanak ki csónaktartó állványokkal. A földszinten öt iroda, szakköri helyiség, szertár, raktár, könyvtár, egy tárgyaló- valamint egy előadó és kiállító terem kap majd helyet. Fontos lépés az épület akadálymentesítése is, amibe a mozgáskorlátozottak részére is alkalmas mellékhelyiség épp úgy beletartozik, mint a lift, amellyel a tetőtérbe lehet feljutni. Ugyanis a felújítás során azt is beépítik majd.
A munkálatok jó ütemben haladnak, így minden esély megvan rá, hogy idén nyáron már egy megszépült és funkciójában is megújult épületben dolgozhassanak környezetünk védelmében a “göncölösök”.

A projekt az EGT & Norvég Finanszírozási Mechanizmus társfinanszírozásával valósul meg.

Ajánlott tartalom

Áder János szerint is nagyon fontos az elektronikai hulladékok újrahasznosítása

Az indokolatlan fogyasztás környezeti veszélyeire és a hulladékok újrahasznosításának fontosságára hívta fel a figyelmet Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke szerdán Siófokon. Egyúttal bejelentette a használt elemek és mobiltelefonok begyűjtésére indított iskolai versenyt.