Ilyen lesz a bécsi Michaelerplatz © ZOOMVP / Mobag

Megújul és zöldebb lesz Bécs egyik legismertebb tere, a Michaelerplatz

A tervek szerint 2024 végére megújul és zöldebb lesz az osztrák főváros egyik legismertebb tere, a Michaelerplatz, ahol a turisták is gyakran megfordulnak.

Több helyet kapnak a gyalogosok, kevesebb lesz a fiáker és kicserélik a térkőburkolatot is. A Graben és a Hofburg között elhelyezkedő Michaelerplatz a bécsi belváros egyik legfrekventáltabb helye, ahol azonban mindenki inkább csak átmegy, de senki sem időzik sokáig. Ez változhat meg hamarosan, ugyanis 2024 végéig megújítják és klímafitté teszik a teret, miközben megőrzik annak történelmi karakterét – szem előtt tartva természetesen a műemlékvédelmi előírásokat is.

A csaknem kör alakú téren kilenc extra méretű díszfát ültetnek el, amelyeknek a talajban külön szerkezetet alakítanak ki, hogy a tér alatt elhelyezkedő, többszáz éves pinceboltozatok ne sérüljenek, a fák gyökerének mégis elegendő helye legyen a növekedéshez. Ezen kívül virágágyások, ülőalkalmatosságok, öt ivókút és hűsítő vízpermet invitálja majd pihenésre, beszélgetésre az arra járókat. Kicserélik a rázós térkőburkolatot is, hogy ezentúl a kerekesszékesek, a biciklisek és a babakocsisok is kényelmesen át tudjanak kelni a téren. Redukálják a fiákerek számát is: a felújítás után két öbölben összesen négy fiáker várakozhat a téren, a többieknek a szomszédos Schauflergassében kell várniuk a sorukra. Ezenkívül a téren megoldják a lovak miatt keletkező szennyvíz elvezetését is. A Kohlmarkt és a tér közepén található ásatások közötti úttest sétálóutca lesz, a tér többi része pedig lakó-pihenő-övezet.

A felújítás tervezését megnehezítette, hogy a tér központi elemét római kori épületek maradványai adják, amelyeket a 90-es évek elején az osztrák építész, Hans Hollein foglalt építészetileg keretbe. Munkája ma már műemlékvédelem alatt áll. Ezen kívül meg akarták őrizni a rálátást a teret körülvevő jellegzetes épületekre is. A felújítási munkák várhatóan 2024 februárjában kezdődnek és 8,5 millió euróba kerülnek. Ebből 800.000 eurót privát támogatók állnak.

Ajánlott tartalom

Az EP jóváhagyta az EU közös agrárpolitikájának felülvizsgálatát

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta a közös agrárpolitika (KAP) felülvizsgálat, amelynek célja az uniós gazdák adminisztratív terheinek csökkentése, nagyobb rugalmasság bizonyos környezetvédelmi feltételeknek való megfelelés tekintetében - írta közleményében az uniós parlament szerdán.