Megújulhat a hazai hulladékgazdálkodási ágazat

Magyarország a Klíma- és természetvédelmi akciótervben foglaltaknak megfelelően fokozatosan áttér a körforgásos gazdaságra, ezért a kormány olyan hulladékgazdálkodási rendszert vezet be, amely nyersanyagként kezeli a hulladékot.

A hazai hulladékgazdálkodási ágazat stratégiai megújítására azért van szükség, hogy a keletkező hulladék visszakerülhessen a gazdaságba és ott hasznosuljon. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) széles körű iparági és érdekképviseleti egyeztetéseket követően dolgozta ki az erről szóló törvényjavaslatot, amelyet benyújtott az Országgyűlésnek – jelentette be csütörtökön az ITM. A közlemény szerint a tervezet kimondja, hogy a környezet és az emberi egészség védelme érdekében a hulladékot az újrahasználatra előkészítés, az újrafeldolgozás, vagy az egyéb hasznosítás sorrendjében kell kezelni. Az új hulladékgazdálkodási hatóságot a kormányhivatalok rendszerének szervezeti egységei alkotják a javaslat alapján. A hulladékgazdálkodási hatóság tagjai – más ellenőrző hatósági hatáskörökkel rendelkező szervekkel együtt – januártól szigorúan büntethetik a jogsértőket. A jövőben azt, aki jelentős mennyiséget meghaladó – azaz 1000 kilogramm vagy 10 köbméter – hulladékot helyez el illegálisan, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik majd.

A büntetés egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés lehet abban az esetben, ha valaki veszélyes hulladékot, különösen jelentős mennyiségű hulladékot – a jelentős mennyiségű hulladék tízszeresét – helyez el illegálisan, vagy különös visszaesőként követi el a bűncselekményt. A szabálysértőket is szigorúbban büntethetik, az illegálisan szemetelőknek pénzbírságot kell fizetniük. A javaslat új koncessziós modellt hoz létre a hulladékgazdálkodási feladatok ellátására és koordinálására, így az összes feladatot – a hulladék összegyűjtésétől egészen annak hasznosításra történő előkezeléséig – egy magánfél szervezné meg és látná el – közölte a minisztérium.

A vonatkozó uniós irányelvnek való megfelelés érdekében a tervezet az italcsomagolások esetében egy automatákból és kézi visszaváltó helyekből álló visszaváltási rendszert vezet be, amelyben a vásárló a műanyag, alumínium és üveg csomagolási termékek után visszakapja a csomagolás díját. A javaslat szerint a jövőben az állam meghatározott termékekre vonatkozóan kötelező visszaváltási díjas rendszert alakít ki és működtet azért, hogy a termékek újrahasználata, valamint a termékekből és csomagolásukból képződött hulladék kezelése egy országos, egységes, integrált rendszerben valósuljon meg – olvasható az ITM közleményében.

 

 

mti

Ajánlott tartalom

Budapest nyerte az EU Európai Mobilitási Hét díját

Budapest nyerte el az Európai Bizottság díját a tavalyi Európai Mobilitási Hét keretében megvalósult programokért és fejlesztésekért - tájékoztatott Budapest Főváros Főpolgármesteri Hivatala pénteken.