Megújuló energia a Hernád völgyében

Közel 4000 vékonyfilmes napelemből álló áramtermelő rendszer épül uniós támogatással Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sóstófalva 07/6 hrsz.-ú külterületén.

A zöld energia beruházás hozzájárul hazánk uniós megújuló energetikai célkitűzéseihez és 534 tonnával csökkenti évente majd hazánk szén-dioxid kibocsátását. A napenergia hazánkban gyakorlatilag korlátlanul rendelkezésre áll, hisz évi 2100 óra körüli a napsütéses órák száma, ami azt jelenti mindenképpen érdemes lenne hasznosítani ezen megújuló energiaforrást. A gyakorlatban azonban egyenlőre csak elhanyagolható mértékben használjuk ki ezt a tiszta, környezetkímélő energiaforrást, pedig ez forrás még évmilliárdokon belül biztos nem fog kifogyni. A zöldenergiák, így a napenergia mind hatékonyabban kiaknáznia nemcsak az uniós és hazai klímavédelmi kötelezettségeink miatt szükséges, hanem a jelenleg igen magas energiaimport-függőségünk csökkenése miatt is.

A napenergia hasznosítása világszerte jelentős mértékben növekedett az elmúlt években és hazánkban is számos beruházás kapott támogatást. Sóstófalva egy zsákfalu Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol 2015-ben 384 millió forint költségből települ áramtermelő napelemes rendszer. A projekt 60%-át, 230.400.000 forintot a KEOP támogatás finanszíroz, míg 153.600.000 Ft önrészt a beruházó SóstóSolar Kft biztosít. A 3840 vékonyfilmes napelem körülbelül 1.8 hektárnyi területen lesz kihelyezve a település külterületén.

Az Európai Bizottság kalkulátora szerint az átlagosan 465,7 kW teljesítményű rendszertől a megadott fekvéssel Sóstófalván átlagosan évi 571.4 MWh villamos energia termelés várható az elkövetkező 15 évben, de a rendszer várhatóan még további 10 éven át üzemelni fog. A 3840db Sharp NA-E130L5 vékonyfilmes egyenként A fotovoltaikus kiserőmű által szolgáltatott zöldáramot a beruházó az ÉMÁSZ hálózatán keresztül a KÁT rendszerben adja át. A gerincvezeték fel tudja venni a napenergiából származó áramot, így a jövőben a térség lakó- és közintézményeinek villamosenergia ellátásának egy része megújuló energiahordozóból fog származni.

A napelemek működése nem jár zajjal és az üzemelés során hulladék keletkezésével nem kell számolni. A zöldenergia beruházás jelentős fosszilis áramtermelésből származó környezetszennyezést és évi 534 tonna CO2ekv mennyiségű üvegházgáz kibocsátását előzi meg.

Ajánlott tartalom

Valójában hány év alatt térül meg a napelemes rendszer?

A jelenlegi viszonyok mellett 7-10 éves megtérülési idővel számolhatunk a napelemes rendszereknél, de a támogatási programoknak köszönhetően ez le is csökkenthető radikálisan.