Nem fizetnek több pénzt a megújuló energia alapba a németek

A nagy német energiaszolgáltató vállalatok leállították befizetéseiket a megújuló energiaforrások fejlesztésének támogatására létrehozott alapba.

Az RWE, az Eon, a Vattenfall és az EnBW vállalatok szombaton a Der Spiegel lap értesülése szerint telefonon tájékoztatták a német kormányt a döntésükről. A kormány a dpa hírügynökségnek megerősítette a lap értesülését. A vállalatok azzal indokolták lépésüket, hogy befizetéseiket az atomerőművek üzemidejének 2010-ben kialkudott meghosszabbításához köti az erről szóló szerződés. A kormány atomenergetikai moratóriuma pedig az üzemidő meghosszabbítás érvényét június közepéig hatályon kívül helyezte. A Vattenfall szóvivője a dpa hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy befizetéseiket “átmenetileg” felfüggesztették. Az RWE szóvivője pedig úgy nyilatkozott, hogy “a moratórium kérdésének tisztázásáig havi rendszeres befizetéseiket egy elkülönített számlára utalják át”. A vállalat havi rendszeres befizetésének aktuális tétele a jövő hét végén lenne esedékes.

 
    Az EnBW szóvivője a befizetések felfüggesztéséről szólva közölte, hogy “az a moratórium logikus következménye”, mivel a befizetett összegek nem igényelhetők vissza. “Az EnBW a szerződés értelmében járt el.” A moratórium március eleji életbe léptetéséig a vállalat eleget tett befizetési kötelezettségének. Az első években a szóvivő szerint az EnBW évente 65 millió eurót fizetett be az alapba. Az EnBW négy atomerőművet üzemeltet, a Philippsburg I és II, valamint a Neckarwestheim I és II atomerőművet. A megújuló energiaforrások fejlesztésének támogatására létrehozott alapban eddig már több mint 15 milliárd euró gyűlt össze.

Ajánlott tartalom

Folyamatosan gyarapodik hazánk zöld vagyona

Mezővédő erdősávok létesítésével kapcsolatban pilot projektet indít az Agrárminisztérium – jelentette be Nagy István tárcavezető a XXXIII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor kerekasztal beszélgetésén, szerdán, Tusnádfürdőn.