Nem fizetnek több pénzt a megújuló energia alapba a németek

A nagy német energiaszolgáltató vállalatok leállították befizetéseiket a megújuló energiaforrások fejlesztésének támogatására létrehozott alapba.

Az RWE, az Eon, a Vattenfall és az EnBW vállalatok szombaton a Der Spiegel lap értesülése szerint telefonon tájékoztatták a német kormányt a döntésükről. A kormány a dpa hírügynökségnek megerősítette a lap értesülését. A vállalatok azzal indokolták lépésüket, hogy befizetéseiket az atomerőművek üzemidejének 2010-ben kialkudott meghosszabbításához köti az erről szóló szerződés. A kormány atomenergetikai moratóriuma pedig az üzemidő meghosszabbítás érvényét június közepéig hatályon kívül helyezte. A Vattenfall szóvivője a dpa hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy befizetéseiket “átmenetileg” felfüggesztették. Az RWE szóvivője pedig úgy nyilatkozott, hogy “a moratórium kérdésének tisztázásáig havi rendszeres befizetéseiket egy elkülönített számlára utalják át”. A vállalat havi rendszeres befizetésének aktuális tétele a jövő hét végén lenne esedékes.

 
    Az EnBW szóvivője a befizetések felfüggesztéséről szólva közölte, hogy “az a moratórium logikus következménye”, mivel a befizetett összegek nem igényelhetők vissza. “Az EnBW a szerződés értelmében járt el.” A moratórium március eleji életbe léptetéséig a vállalat eleget tett befizetési kötelezettségének. Az első években a szóvivő szerint az EnBW évente 65 millió eurót fizetett be az alapba. Az EnBW négy atomerőművet üzemeltet, a Philippsburg I és II, valamint a Neckarwestheim I és II atomerőművet. A megújuló energiaforrások fejlesztésének támogatására létrehozott alapban eddig már több mint 15 milliárd euró gyűlt össze.

Ajánlott tartalom

Április 22. és 26. között rendezik meg a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet

Idén április 22. és 26. között rendezik a Kárpát-medencei Fenntarthatósági Témahetet, amelynek célja a fenntarthatóság üzenetének elterjesztése iskolai keretek között - közölte az Alapértékek Nonprofit Kft. csütörtökön az MTI-vel.