A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) által meghirdetett, a megújuló energia felhasználását támogató pályázat iránt nagy az érdeklődés, a beadványok között azonban sok a formai és tartalmi hibás, ennek kiküszöbölésére a jövőben fórumokat szervez a szaktárca - mondta Dióssy László, a KVM szakállamtitkára pénteken Hárskúton sajtótájékoztatón.

Megújuló energia felhasználás – ökoprojekt Hárskúton

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) által meghirdetett, a megújuló energia felhasználását támogató pályázat iránt nagy az érdeklődés, a beadványok között azonban sok a formai és tartalmi hibás, ennek kiküszöbölésére a jövőben fórumokat szervez a szaktárca – mondta Dióssy László, a KVM szakállamtitkára pénteken Hárskúton sajtótájékoztatón.

A szakállamtitkár emlékeztetett arra, hogy az Európai Unió előírásai szerint a teljes energia-felhasználáson belül a megújulók arányát 2020-ig 13 százalékra kell növelniük a tagországoknak, teljes üzemanyag-felhasználáson belül pedig a bioüzemanyagoknak 10 százalékos részarányt kell elérniük. A szén-dioxid-kibocsátást illetően pedig 18 százalékos csökkenést kell elérni az 1990-es adatokhoz képest – tette hozzá a szakállamtitkár.

Radzik Károly, a hárskúti Megújuló Energia Központ Kft. ügyvezető igazgatója beszámolt arról, hogy a bakonyi településen megvalósuló 800 millió forintos ökoprojekt keretében elkészült 30 millió forintos beruházással a központi ökoház. Ennek energia-ellátását négy napkollektor, nyolc napelem és két szélturbina biztosítja. Közlése szerint tovább bővítik az idén a faapríték-üzemet és a szárítót – eddig 50 millióba került a fejlesztés -, s onnét évente 8-10 ezer tonnányi faaprítékot szállítanak majd az erőművekbe.

Az ügyvezető ismertetése szerint a terveik közt szerepel egy 400 kecskéből álló ökofarm létesítése is már tartanak a telepen 80 kecskét, továbbá tejfeldolgozót és sajtüzemet létesítenek. Megjegyezte, hogy házilag már most is készítenek kecskesajtot és juhtúrót.

Az ökofarmon a kecskék mellett kisebb számban tartanak majd rackajuhokat, mangalica sertéseket és szürke marhákat is – tette hozzá az igazgató, és hangsúlyozta, hogy a “Bakony kincsei” elnevezéssel biolekvárokat, szörpöket és befőtteket is forgalomba hoznak.

Radzik Károly rámutatott, hogy a folyamatosan kiépülő biogazdaságban már 40 embernek biztosítanak munkát. A 800 millió forintos projekt 40 százalékát európai uniós támogatásból tervezik megvalósítani, a többit pedig saját erőből fedezik – tájékoztatott az ügyvezető igazgató.

Ajánlott tartalom

Tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete

Az Európai Unió Hivatalos lapjában kihirdették a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló 1227/2011/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet (REMIT) módosítását, ezzel tovább erősödik a nagykereskedelmi energiapiacok felügyelete - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási hivatal (MEKH) pénteken az MTI-vel.