Megújuló energiaforrások a tátrai menedékházakban

Napelemekkel és mini vízerőművekkel termelnek villanyáramot a Magas-Tátra több menedékházában.

Miroslav Jílek, a Kis-Tarpataki-völgyben álló Téry menedékház gondnoka szerint jó ötlet volt a napelemek telepítése. 2009 vége óta ugyanis egyszer sem kellett beindítani a dízeles áramfejlesztőt. Napelemekkel világítják meg az egész menedékházat. A termelt energia meghaladja a várakozásokat, így további célokra is felhasználható. “Van már két fagyasztónk, egy hűtőszekrényünk, kis televízió a személyzetnek, számítógép, fel lehet tölteni a turisták mobiltelefonjait, a fényképezőgépek akkumulátorait, sőt vizet is tudunk szivattyúzni” (a közelben fekvő Szepesi-Öt-Tó egyikéből) – tette hozzá Jílek. A Téry menedékház napelemeit a Szlovák Elektromos Művek és a Tátrai Nemzeti Park együttműködésében szerelték fel. Az új berendezést helikopterrel szállították a helyére, mert a menedékház a tengerszint felett 2015 méter magasan található. A napelemeket 2009 novemberében szerelték fel, a rendszer teljesítménye mintegy tíz kilowatt. Az áramkapacitás növekedésével kényelmesebbé vált a menedékház üzemeltetése és a javult szolgáltatások színvonala az egész évben nyitva tartó legmagasabban fekvő tátrai menedékházban.

 

Korábban dízeles áramfejlesztőket használtak. A napelemek révén körülbelül hat tonna szén-dioxid-kibocsátását sikerül megtakarítani évente. A Nagy-Tarpataki-völgyben álló Hosszútavi menedékházat (Rabló-ház) szintén napelemek látták el, a Téry menedékház korábbi berendezését “örökölte”. A Szlovák Turisták Klubja közreműködésével napelemek felszerelésére készülnek a Hunfalvy-hágó alatti, 2250 méter magasan épült, csak nyáron nyitva tartó menedékházban és Alacsony-Tátrában a Dumbier alatti menedékházban is. A magas-tátrai Zöld-tavi menedékházban a napelemek nem lennének hasznosak, hiszen a Zöld-tavi-völgyben évente öt hónapon át egyáltalán nem süt a nap – mondta el a menedékház gondnoka, Tomás Petrík. Így inkább a meglévő vízerőművet tervezik felújítani, amivel jelentős mennyiségű fűtőolajt és légszennyezést takarítanák meg. A felújított vízerőmű teljesítménye a 15 kilowattot is elérheti.

Ajánlott tartalom

A gazdaságos fűtés elengedhetetlen kelléke: a termosztát

A 2022/23-as téli szezonban minden a spórolásról és az energiahatékonyságról szólt. Nem véletlenül, hiszen a megemelt rezsiárak mellett kénytelenek vagyunk jobban odafigyelni az energiafogyasztásunkra. Leginkább a fűtés az, ahol próbáljuk megfogni a fogyasztást. Annak érdekében, hogy senki ne dideregjen a 18 fokos szobában, megmutatjuk, miként lehet termosztáttal hatékonyan szabályozni a hőmérsékletet.