Megújuló, környezetbarát energiaforrást, geotermikus hőszivattyús hőenergiát alkalmaz majd a Pannon GSM Távközlési Zrt. most épülő törökbálinti székháza

Megújuló energiaforrást használ a Pannon új székháza

Megújuló, környezetbarát energiaforrást, geotermikus hőszivattyús hőenergiát alkalmaz majd a Pannon GSM Távközlési Zrt. most épülő törökbálinti székháza

A közlemény szerint az épület egy nyolchektáros völgy területének mindössze 7,55 százalékát foglalja majd el a megengedett 30 százalék helyett. A terület 69 százalékát megőrzik zöldterületként, bár az előírás mindössze 40 százalék lenne.   Az új székház is hozzájárul a vállalat környezetbarát programjához: a fűtési és hűtési rendszert jelentős részben geotermikus hőszivattyús energia felhasználására alapozzák. A rendszer 180, száz méter mélyen elhelyezett úgynevezett földhőszonda segítségével nyeri ki a földből energiát: a 15 fokos földhőt három hőszivattyú segítségével nyáron hűtésre, télen fűtésre használják fel. A beruházás a becslések szerint mintegy tíz év alatt térül meg. A hőszivattyús rendszer teljesítménye 860 kilowatt a fűtéshez, 960 kilowatt a hűtéshez.

A székház alapkövét szeptember közepén helyezték el: vállalat a tervek szerint 2008 karácsonyán költözik be a 26.520 négyzetméteres, 1.200 munkaállomással rendelkező épületbe. A székházat egy új irodakoncepció alapján tervezték, aminek lényege, hogy a munkatársak az eddigiektől eltérő terekben dolgozhatnak, illetve sokkal nagyobb lesz a mozgásszabadságuk.

A Pannon a beruházás összegét nem hozta nyilvánosságra, de az MTI szakmai forrásokból úgy értesült, hogy egy ekkora, a legkorszerűbb technológiával felszerelt épület 12-15 milliárd forintba kerül.

Ajánlott tartalom

Ez lenne az első megterülő napelemes energiatároló rendszer?

A LUNA S1-et háztartási napelemes rendszerek számára dolgozták ki.