Megújuló energiával önfenntartó lehet a rája alakú úszó város

Szélturbinákból, hullámzás- és árapály-erőműből, tengervíz-hőszivattyúból nyerné az energiát a hétezer ember elszállásolására képes kutatóhajó, melyet Jacques Rougerie francia építész tervezett.

A Jacques Rougerie francia építész által tervezett „úszó város” lényegében egy hatalmas, 900-szor 500 méteres kutatóhajó. 7000 tudóst, kutatót, diákot képes elszállásolni a vízi komplexum, tengeri egyetemi várost alkotva. A fedélzeten szállások, laboratóriumok, tantermek és szabadidős helyiségek találhatók, míg a „taton” apró öböl, lagúna található, ami a kutatók tevékenységét segíti.

A manta rája alakú építmény gyakorlatilag egy önmagát megújuló energiával ellátó mobil kutatóállomás. A felső fedélzeten szélturbinák sorakoznak, de a hullámzásból, ár-apály váltakozásból, a tenger sótartalmából és a víz hőmérséklet-különbségéből is képes energiát előállítani.

A tengerek, óceánok energiájának hasznosítása nem teljesen új elképzelés. A 2014-ben indult SeaOrbiter projekthez is szorosan kapcsolódik, ami szintén egy mozgó kutatóállomás, 50 méteres magassággal, mely félig a vízszint alá merülve nyújt lehetőséget kutatói tevékenységre, illetve az óceánok energiaforrását ez az építmény is hasznosítja.

forrás: tervlap.hu

Ajánlott tartalom

Tudta, hogy a napenergia egyik korai úttörője magyar volt?

Már 1948-ban napenergiával fűtött modern házat tervezett Telkes Mária.