Spanyolország önellátó lehet megújulókkal

Spanyolország képes lehet száz százalékban megújuló forrásból fedezni energiaigényét, erről az Acciona vezetője beszélt egy tv interkúban.

Miguel Ezpeleta megjegyezte, már ma is elegendő szélenergia áll rendelkezésre 29 millió spanyol háztartás ellátására.
Meglehet, hogy az emberek bolondnak tartanak minket – mondta az interjúban az egyik vezető spanyol energiacég első embere, de akkor is elérkezik majd az idő, amikor csak zöld forrásból látjuk el a spanyolországi fogyasztókat.

Az Acciona ma világszerte 9500 szélturbinát üzemeltet, és tavaly novemberben, egy este volt, hogy az ország energiaigényének 70 százalékát a megújuló forrásra épített erőművi kapacitások adták. A nappali csúcs 2015 januárjában volt, amikor a szélerőművek az igények 54 százalékának megfelelő energiát adtak.

A megújulók arányának bővítése a függetlenség növekedését jelenti Spanyolország számára, amelynek se födlgáz, se olajkészletei nincsenek. Az EU 2020-ra 20 százalékos megújuló arányt vár el Spanyolországtól, a jelenlegi 17,4 százalékhoz képest. A zöldenergiák bővülésének kritikusai az áremelkedéssel érvelnek leginkább, 2006-hoz képest, 60 százalékos áramár emelkedés mutatható ki. Ezzel kapcsolatban azonban elemzők emlékeztetnek, hogy a támogatások folyamatosan és gyorsuló tempóban épülnek le az uniós országokban, ahogyan a technológia fejlődésével egyre inkább versenyképesek lesznek a zöldenergia technológiák a hagyományos energiatermeléssel, írja az energiainfo.hu.

Ajánlott tartalom

Miért érdemes otthoni víztisztítót használni?

Talán felesleges luxusnak tűnhet az otthoni víztisztítók használata, hosszú távon nagyon jó befektetésnek bizonyulhatnak, ráadásul csökkenthetik a háztartás műanyaghasználatát is.