Megúszhatja a tigris csempész

A férfit 2011 márciusában tartóztatták le, miután egy több mint 3000 dollár értékű tigrisbőrt vásárolt.

A szumátrai tigrisek veszélyeztetett állatok, így a belőlük származó tárgyak és anyagok vásárlása és értékesítése is illegális. Egy ilyen bűncselekményért akár 5 év börtönre és több mint 11 ezer dollár pénzbírságra is ítélhetnek valakit, éppen ezért meglepő, hogy az ügyész a csempésznek mindössze 3 év börtönt és 335 dollár pénzbírság büntetést javasolt. Bár Retno Setiyaningrum, a WWF jogi és politikai szakértője úgy véli, hogy határozott előrelépést jelent az ügy jogi útra terelése, azonban a lehetséges ítéletet nem tartja megfelelőnek. “2004 óta az orvvadászat büntetésére született ítéletek nem voltak elég elrettentőek.” – mondta Retno.  “2009-ben mindössze egy év börtönre és 220 dollár pénzbüntetésre ítéltek két férfit, akik lemészároltak három szumátrai tigrist.” – tette hozzá a szakértő. A WWF Indonéziai Tigrisvédelmi Programjának koordinátora Osmantri arra hívta fel a figyelmet, hogy a tigrisek orvvadászatának vizsgálata ki kell, hogy terjedjen a bűncselekmény egész láncolatára, egészen az állat megölésétől a potenciális vevőkig. Mindenképpen határozott és gyors intézkedésekre van szükség, mivel már csak kevesebb, mint 400 szumátrai tigris él a vadonban. A férfit 2011 márciusában tartóztatták le, miután egy több mint 3000 dollár értékű tigrisbőrt vásárolt. A szumátrai tigrisek veszélyeztetett állatok, így a belőlük származó tárgyak és anyagok vásárlása és értékesítése is illegális. Egy ilyen bűncselekményért akár 5 év börtönre és több mint 11 ezer dollár pénzbírságra is ítélhetnek valakit, éppen ezért meglepő, hogy az ügyész a csempésznek mindössze 3 év börtönt és 335 dollár pénzbírság büntetést javasolt.

 
Bár Retno Setiyaningrum, a WWF jogi és politikai szakértője úgy véli, hogy határozott előrelépést jelent az ügy jogi útra terelése, azonban a lehetséges ítéletet nem tartja megfelelőnek. “2004 óta az orvvadászat büntetésére született ítéletek nem voltak elég elrettentőek.” – mondta Retno.  “2009-ben mindössze egy év börtönre és 220 dollár pénzbüntetésre ítéltek két férfit, akik lemészároltak három szumátrai tigrist.” – tette hozzá a szakértő. A WWF Indonéziai Tigrisvédelmi Programjának koordinátora Osmantri arra hívta fel a figyelmet, hogy a tigrisek orvvadászatának vizsgálata ki kell, hogy terjedjen a bűncselekmény egész láncolatára, egészen az állat megölésétől a potenciális vevőkig. Mindenképpen határozott és gyors intézkedésekre van szükség, mivel már csak kevesebb, mint 400 szumátrai tigris él a vadonban.

Ajánlott tartalom

Pécs európai küldetési címkét kapott a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért

A klímasemleges és intelligens városokra vonatkozó uniós program keretében 23 város, köztük Pécs kapta meg az európai küldetési címkét a klímasemlegességgel kapcsolatos erőfeszítéseiért - közölte az Európai Bizottság csütörtökön.