Megvalósulni látszik a korábbi 2030-as napenergiás célszám

Magyarországon január végéig 5720 megawattra nőtt az ipari naperőművek és háztartási napelemes rendszerek összes beépített teljesítménye, így a következő évtized elejére korábban kitűzött 6000 megawattos várakozás már idén teljesülhet – olvasható az Energiaügyi Minisztérium (EM) közösségi oldalának csütörtöki bejegyzésében.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A Nemzeti Energia- és Klímaterv felülvizsgált változata a gyors növekedés miatt kétszer nagyobb, 12 ezer megawattos napenergia kapacitással számol 2030-ra. A napelemes bővülés majdnem 1100 megawattal 2022-ben, majd több mint 1600 megawattal 2023-ban is rekordmértékű volt. Egy közelmúltban közzétett elemzés szerint az európai országok közül Magyarországon a második legmagasabb (18 százalék feletti) a napenergia aránya az áramtermelésben. Háztartási méretű kiserőműből mostanra több mint 257 ezer üzemel belföldön, számuk 2021 végéhez képest közel megduplázódott, az évtized eleje óta több mint négyszeresére nőtt – írták.

A bejegyzés szerint a magyar gazdaság jövője a zöldenergia. A kormány a Napenergia Plusz Programmal segíti a családokat a tiszta energia termelésében és tárolásában. A modern napelemes rendszerek telepítését 75 milliárd forintos keretösszeg, ingatlanonként akár 5 millió forint vissza nem térítendő támogatás ösztönzi. A pályázatra több mint 26 ezren jelentkeztek, mintegy 4000 támogatási kérelem már be is érkezett, a feldolgozás folyamatos. A kormány a vállalkozásokat célzó programokkal együtt összesen több mint 200 milliárd forintot fordít a zöldenergia fokozott hasznosítására – tették hozzá.

Ajánlott tartalom

2 óra alatt telepíthetünk napelemes rendszert

Az erkélynapelemek jelentős fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években.