Megvan a grönlandi jégolvadás oka

Az eddigi legmelegebb tél után Grönlandon még nagyobb mértékű olvadás jöhet a nyáron, és ennek a fő okaa sarkköri felerősítés néven ismert jelenség.

A Nature Communications című tudományos lapban publikált új tanulmány szerint ez a jelenség magyarázza meg a sarkköri jég olvadásának állandóvá válását. Ahogy a föld felmelegszik és elolvad a jég, sötétebb foltok jelennek meg az óceánon, és ezek több napsugarat nyelnek el, ami még jobban felmelegíti a tengert, és ez tartja fenn a ciklust. A melegebb vizek az áramlatokra is hatással vannak, és a meleg levegő könnyebben betör az északi területekre.

Ha a tengeri jég elvesztése megváltoztatja az áramlatokat, és az áramlatok megváltoztatják Grönlandot, ennek hatása van a sarkköri rendszerekre és a klímára. Ez egy szorosan összefüggő rendszer, és így is kell kezelni – mondta Marco Todesco professzor, a Lamont-Doherty obszervatórium kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

A sarkkör klímája tele van meglepetésekkel, és ebben Grönlandnak kulcsfontosságú szerepe van – mondják a kutatók. A század közepére a sarkkörön akár 4 Celsius-fokkal is nőhet az átlaghőmérséklet, de ennél hamarabb is történhetnek nagy változások a sarkköri klímában.

A tudósok azért foglalkoznak kiemelten a grönlandi jég olvadásával, mert ha mint eltűnne, az körülbelül 6 méterrel emelné meg a globális tengerszintet.

Most naponta 1,1 milliárd tonna jég olvad el, ami majdnem 1 köbkilométer vizet eredményez.

A sarkköri felerősítés mögött álló tudományos bizonyítékokat még pontosítani kell, és a jelenség nem is ad magyarázatot a pólusoknál tapasztalható összes olvadási folyamatra. A kutatás azonban felmutatott egy lehetséges okot az olvadásra, és ennek a hatását a következő évtizedekben egyre jobban érezni fogjuk.

forrás: index.hu

Ajánlott tartalom

Bizonyos vírusok a mikroműanyagokra tapadva napokig fertőzőképesek maradnak a vízben

A gyomor és bélrendszeri megbetegedést okozó vírusok - ilyen például a rotavírus -, akár három napig is fertőzőképesek maradnak az édesvízben a mikroműanyagokhoz tapadva - állapították meg a Stirlingi Egyetem kutatói arra figyelmeztetve, hogy ez potenciális egészségügyi kockázatot jelent.