Megvan a lista, nekik járhat az ingyenes napelemes rendszerekből

A februárban zárult 100 százalékban támogatott napelemes pályázati értesítőket a hetekben kapják meg a pályázók.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Tavaly év végén indult el az a napelemes és fűtéskorszerűsítési program, amelyet alacsonyabb jövedelmű háztartások számára dolgoztak ki. A pályázaton csak napelemes rendszer kiépítésére bruttó 2,9; napelemes fűtéskorszerűsítésre pedig 11,3 millió forint kérhető. A támogatás 100 százalékig vissza nem térítendő. A lebonyolítás regionális csoportosításban zajlik, a programot eredetileg négy ütemben akarták megvalósítani – egy későbbi módosítás miatt végül csak két ütem lesz, de ez nem befolyásolja az elérhető keretösszeget. Az első ütem területtől függően januárban, illetve februárban zárult le, legközelebb 2022 szeptemberében vagy októberében lehet pályázni. A program hatalmas érdeklődést váltott ki, az első ütemben mintegy 40 ezer kérelem érkezett. Éppen emiatt, valamint a potenciális pályázók körének szélesítésének céljával változtattak utóbb a program szabályain, hogy minél többen hozzáférjenek a támogatáshoz.

Korábban például egy olyan pontrendszer is tartozott a pályázathoz, amely az adott ingatlan földrajzi elhelyezkedése, illetve a háztartásban élő gyermekek száma alapján rangsorolta a résztvevőket. Ezt végül eltörölték, többek között azért, hogy a gyermektelen otthonok ne kerüljenek hátrányba.

Az elmúlt időszakban a program kapcsán többször is hangoztatták, hogy minden jogosult meg fogja kapni a támogatást. Úgy tűnik, az elmúlt napokban el is kezdték kiküldeni az igénylőknek a döntéshozatallal kapcsolatos tájékoztatást, több ezren már meg is kaphatták a levelet. Első körben a lebonyolító arról értesíti a pályázót, hogy megfelelt-e a támogatási kérelem a jogosultsági szempontoknak. Pozitív elbírálás esetén a támogatás feltételeiről és a támogatás pontos összegéről később, a támogatói döntés rendelkezése alapján informálják a résztvevőket.

Pályázati értesítő. Forrás: olvasónk/alternativenergia.hu 

A napelemes és fűtéskorszerűsítési program viszonylag szigorú kiírása miatt sokan nem vettek részt az első ütemben, a feltételek átalakításának tükrében viszont feltételezhető, hogy több, eddig kimaradó háztartás a második ütemben már be fog csatlakozni. Az, hogy a következő körre mekkora keretösszeg marad, a mostani igények elbírálása és összesítése után derül majd ki. Bár az újabb pályázási lehetőségre még nagyjából fél évet kell várni, ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne egyéb módon támogatást szerezni a hasonló beruházásokhoz. Az otthonfelújítási program ugyan nem kifejezetten napelemes és fűtéskorszerűsítési fókuszú, de ilyen típusú projektek is elszámolhatóak a pályázatban.

Ajánlott tartalom

A kormányon múlik mikor telepíthetünk olcsó napelemet az erkélyre

Már 2023. március 31-én engedélyezni kellett volna az erkélynapelemeket Magyarországon, de ez még máig nem történt meg.