Megvan a megoldás, hogyan válthat zöldre Texas

Texas képes lenne biztosítani az állam energiaigényét a szén leváltásával, a tervezett nap- és szélenergia töredékével is a Rice Egyetem kutatói szerint.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

A Rice Egyetem kutatócsapata a Texas megújuló energiával működő jövője felé a legkevesebb költséggel vezető utat modellezi; Texas az az állam, amely több szenet tüzel el és több kén-dioxidot bocsát ki, mint bármelyik másik. Az egészséggel és a klímavédelemmel kapcsolatos problémák milliárdjait előidéző károkat forrását többé már nem kell fenntartani, vélik a kutatók. A kutatók csapata azt állapította meg, hogy az Electric Reliability Council of Texas (ERCOT) által javasolt szél- és napenergia alapú projekteknek a harmada is elegendő lenne az állam szinte egész széntermelésének leváltására. 2020 júniusa óta azok közül a projektek közül egy tucatnyi már megépült, és megduplázódott a folyamatban lévő napelemes projektek száma. „Texasban valahol szinte mindig süt a nap és fúj a szél” – mondta Daniel Cohan, a Rice Egyetem George R. Brown-ról elnevezett mérnöki tudományokat oktató iskolájának környezetvédelmi mérnöke. Cohan elemzést végzett Texas nyugati részétől a déli részéig a megújuló energiákkal folyó termelési csúcsidőszakokra vonatkozóan, és azt javasolta, hogy az állam energiatermelését azzal lehetne megbízhatóbbá tenni, ha összehangolnák az erőforrások telepítésének helyét és idejét.

A legalacsonyabb költséghez vezető utat bemutató modell azt mutatta, hogy a javasolt 108 szélerőmű projektből 42, és a sorban várakozó 262 szolár projekt közül 42 képes lenne kiváltani az ERCOT-nál felhasznált szén többségét. Ezután körülbelül 10% széntermelés maradna a le nem fedett időszakokra, valamint a nap- és szélenergia termelésének csúcsidőszakai alatt megtermelt többlet energia. A Rice kutatóinak korábbi munkái azt mutatták, hogy a szélenergia és a napenergia egymást kiegészítő időszakokban termelődik, mivel Texas nyugati részén a szél az éjszakai órákban fúj legerőteljesebben, míg délen a tengeri szellők a nyári délutánokon érik el csúcspontjukat, míg a napenergia a nap közepén, írta az mnnsz.hu.

„Még a kiegészítő elhelyezés esetén is lesznek olyan órák, amikor nem süt a nap és nem fúj a szél” – magyarázta Cohan. „A múltban a legnagyobb kihívást a nyári délutánok jelentették, amikor teljes gőzzel működtek a légkondicionálók, és az időnként előforduló mélyen a fagypont alá süllyedő hőmérsékleteknél. A naperőművek és a part menti szélerőművek jól teljesítenek a nyári csúcsok idején, de vannak esték, amikor elcsendesednek, és ekkor szükségünk van valamire, amit beindíthatunk.

Texas államban nincs egyértelműen előnyben részesített áramforrás, és szabályozatlan területként a piac kényszeríti ki az energiaforrások közötti versenyt. Az ERCOT jórészt független más egyesült államokbeli és Mexikón belüli elektromos hálózatoktól, jelezték a jelentésben, így alig van esélye nagykereskedelemre más rendszer üzemeltetőkkel. Ennek köszönhetően a fosszilis tüzelőanyaggal működő kapacitások bármilyen nyugdíjazását új tiszta energia termeléssel kell párosítani.

2019-ben az ERCOT portfóliója így oszlott meg: 47% földgáz, 20% szén, 20% szél, 11% nukleáris és 2% napenergia és egyéb. A szénfogyasztás 2011-ben érte el csúcspontját az ERCOT-nál, ebben az évben 110 000 tonna szenet tüzeltek el. Ez a szám jelentősen visszaesett, 2021-ben már csak 61 000 tonnát tett ki. Az ERCOT a tavalyi évben 14 GW erőművi nagyságrendű napelem csatlakoztatási kérelmet kezelt, így a termelési portfólió alapvető változtatására készül.

A kihívás Texasban is ugyanaz, mint az Egyesült Államok többi részében, a távvezetékek. Bővítést igényel az állam legnaposabb és legszelesebb vidékeinek a városokkal történő összekapcsolása. „Texasban ez a legjelentősebb szűk keresztmetszet, ami lassítja a szél- és a napenergia terjedését” – mondta Cohan. „A tavaly elfogadott, kétpárti támogatottságot élvező törvényjavaslat jó kezdést képvisel, de a távvezetékekre még korántsem biztosít elegendő forrást. Ráadásul azzal, hogy nem csatlakozott más hálózatokhoz, Texas elesik attól a lehetőségtől, hogy más államoknak eladja a szél és a nap segítségével előállított áramtöbbletét.”

Texasban hatalmas széntermelő kapacitásokat nyugdíjaztak 2018-ban, és sok korlátozott kapacitással működött februárban a téli viharok idején, amelyek az állam jelentős részén áramszünetet idéztek elő. Cohan azt mondta, hogy a földgázzal üzemelő, csúcsidőszakokat segítő üzemekre egyenlőre továbbra is szükség lesz a szélsőséges időjárási jelenségek ellensúlyozására. A Szövetségi Energia Szabályozási Bizottság (Federal Energy Regulatory Commission, FERC) és az észak-amerikai elektromos elektromos energia megbízhatóságával foglalkozó szervezet, a North American Electric Reliability Corporation azt állapította meg, hogy a februári vihar idején az áramszünetek 87%-a a földgáznak volt tulajdonítható, mivel befagytak a kutak és a vezetékek, és a szigeteletlen gáztüzelésű erőművek nem voltak képesek üzemelni.

A szenet illetően Cohannak meggyőződése, hogy meg vannak számlálva a napjai. „Azt hiszem, hogy egyik áramszolgáltató sem akarja hosszú távon üzemeltetni a széntüzelésű erőműveket” – mondta Cohan. „Üzemeltetésük sokkal több szennyeződést okoz és sokkal drágább, mint a szél- és naperőművek nulláról történő megépítése, és mostanára a legtöbb közműcég tervezi a nettó nulla kibocsátás elérését 2050-ig, ha nem korábban.

Ajánlott tartalom

30 ezren kaphatnak napelemes támogatást, részletek!

A Napenergia Plusz Program újra elérhető.