Megvan az év fája, íme!

A házi berkenyét választotta az év fafajának az Országos Erdészeti Egyesület. Az idén 18. alkalommal megtartott voksoláson győztes növénynek a termése mellett esztétikai értéke, narancssárgás-pirosas őszi lombja sem elhanyagolható.

A középhegységek melegebb, déli oldalain és a régi gyümölcsösök, szőlők területén általában szálanként előforduló fafaj szeptemberben érő termését évezredek óta fogyasztja az ember. Felhasználása Európa több részén is reneszánszát éli, nálunk leginkább a terméséből főzhető pálinka ismert. A házi berkenyét már az 1055-ben kelt tihanyi alapítólevél is említi. A későbbi századok okleveleiben szintén rendszeresen feltűnik a fafaj, mint a magyar vidék egykor meghatározó, említésre méltó eleme. A faj egyedei igen magas, 4-500 éves kort is megélhetnek. Természetes viszonyok között a középhegységi cseres-tölgyesek és mészkedvelő, melegkedvelő tölgyesek fafaja, lassan növő fa, amely zárt erdőben akár a 25-30 méteres magasságot is elérheti. A házi berkenye hazai viszonyok között húsz éves kora körül hozza első terméseit. Erre utal Gárdonyi Géza Isten rabjai c. regényében: „ne ültess berkenyét, mert úgysem éred meg a termését”. A fafaj mindezek ellenére elterjedt a Kárpát-medencében, jellemzően azokon a vidékeken, amelyek szőlő és mandula termesztésére is alkalmasak.

Az év fája mozgalmat Magyarországon az Országos Erdészeti Egyesület 1996-ban indította útjára azzal a céllal, hogy a hazai erdők kevésbé ismert fafajait a nagyközönség számára bemutassa, népszerűsítse. Így például az idén az erdészeti ismeretterjesztés, az erdei iskolai programok, tanulmányi versenyek és a szakmai kutatások kiemelten foglalkoznak az év fájával, a házi berkenyével. A 2013-as év fafajának választott házi berkenyéről és az év fája mozgalomról bővebben olvashatnak a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás pályázatának támogatásával létrehozott www.azevfaja.hu vagy az Országos Erdészeti Egyesület www.oee.hu honlapján.

Ajánlott tartalom

Folyamatosan gyarapodik hazánk zöld vagyona

Mezővédő erdősávok létesítésével kapcsolatban pilot projektet indít az Agrárminisztérium – jelentette be Nagy István tárcavezető a XXXIII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor kerekasztal beszélgetésén, szerdán, Tusnádfürdőn.