Megvan mi fogja vissza a zöld gazdásági bummot

Visszafoghatja a zöld gazdaság növekedését, hosszú távon pedig a források kimerüléséhez vezethet a fémek alacsony újrahasznosítási rátája – figyelmeztet az ENSZ friss tanulmányában.

A világszervezet környezetvédelmi programjának (UNEP) jelentése szerint globálisan a vizsgált mintegy hatvan fém kevesebb mint harmadát hasznosítják újra legalább ötven százalékban. Viszonylag magas – 70-90 százalékos – az ólom, a vas, az acél és az ékszerészetben használt arany és ezüst újrahasznosítása, 15 százalék alatti viszont az elektronikában igénybe vett aranyé és ezüstté, más fémeknél – indium, tellúr, szelén, lantán – pedig gyakorlatilag nem létezik. “Sok fém újrahasznosítási rátája csüggesztően alacsony; úgy tűnik, hogy az újrahasznosító társadalom nem több távoli reménynél … Különösen igaz ez számos olyan speciális fémre, amely kulcsfontosságú új technológiák nélkülözhetetlen alapanyagát képezi” – fogalmaznak a Brüsszelben megrendezett európai zöld héten bemutatott tanulmány szerzői. Mint Jacqueline McGlade, a koppenhágai székhelyű Európai Környezetvédelmi Ügynökség vezetője rámutatott: a legtöbb tiszta technológia – így például a hibrid autók vagy a szélturbinákban található mágnesek – olyan fémeket igényel, amelyeket alig hasznosítanak újra. Achim Steiner, az UNEP ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a fémek újrahasznosítása becslések szerint 2-10-szer energiahatékonyabb, mint az ércekből való kiolvasztásuk.

Ajánlott tartalom

500 ezer forintos, komplett napelemes rendszert dobtak piacra

Az amerikai Zendure új AIO 2400 csomagja teljesen integrált erkélynapelemes rendszert kínál 800 watt teljesítménnyel, könnyű telepítéssel és intelligens vezérléssel.