Megvan miből készülhet a jövő bioüzemanyaga -íme

Az agavé növényből, a legújabb kutatások szerint nemcsak ízletes és erős tequilát lehet készíteni, hanem igen hatékony bioüzemanyagot is.

Az agavé abban verhetetlen, hogy sivatagban is megterem, és nem veszélyezteti a Föld mezőgazdasági egyensúlyát. Az agavé kísérletek azért nagyon bíztatóak, mert más, bioüzemanyagként is alkalmazott növények ellenére, az agavé olyan helyen is megterem, ahol más nem, így nem zavarja meg a mezőgazdasági termesztést. „Az agavé nagyon száraz területeken, sőt sivatagban is simán megél, és ez talán a legnagyobb előnye, mivel nem foglalja az élelmiszertermeléshez szükséges földterületeket” – vélekedik Oliver Inderwildi, az Oxfordi Egyetem kutatója. Jelenleg a leggyakrabban kukoricából készítik az etanolt. Számos kritika éri a megoldást, mivel az üzemanyagként vetett kukoricaföldek egyre nagyobb aránya, jelentősen felverte az élelmiszerárakat. Az Energy and Environmental Science szaklapban megjelent tanulmány szerint más előnyei is vannak a sivatagi, magas cukortartalmú növénynek. Az agavé felhasználásánál ugyanis sokkal kevesebb káros gáz jut a légkörbe, mint például a kukorica felhasználásánál. Jobb eredményeket csak a Brazíliában termesztett cukornádból készített etanol produkál, ám annak termesztése más országokban komoly gondot okoz, mivel a növény meleg, és vízigénye különleges.

 

Csatlakozott már Facebook oldalunkhoz? Rajta!

Ajánlott tartalom

Furcsa elképzeléseik vannak a környezettudatosságról a japán autómárkáknak

A Toyota vezetésével öt japán autó- és motorgyártó fogadta meg: kutatásokba kezd azért, hogy a belsőégésű motorok használata környezettudatosabb lehessen, így megtarthatók maradjanak a nettó nulla kibocsátású jövőben is.