Megvan miből készülhet a jövő bioüzemanyaga -íme

Az agavé növényből, a legújabb kutatások szerint nemcsak ízletes és erős tequilát lehet készíteni, hanem igen hatékony bioüzemanyagot is.

Az agavé abban verhetetlen, hogy sivatagban is megterem, és nem veszélyezteti a Föld mezőgazdasági egyensúlyát. Az agavé kísérletek azért nagyon bíztatóak, mert más, bioüzemanyagként is alkalmazott növények ellenére, az agavé olyan helyen is megterem, ahol más nem, így nem zavarja meg a mezőgazdasági termesztést. „Az agavé nagyon száraz területeken, sőt sivatagban is simán megél, és ez talán a legnagyobb előnye, mivel nem foglalja az élelmiszertermeléshez szükséges földterületeket” – vélekedik Oliver Inderwildi, az Oxfordi Egyetem kutatója. Jelenleg a leggyakrabban kukoricából készítik az etanolt. Számos kritika éri a megoldást, mivel az üzemanyagként vetett kukoricaföldek egyre nagyobb aránya, jelentősen felverte az élelmiszerárakat. Az Energy and Environmental Science szaklapban megjelent tanulmány szerint más előnyei is vannak a sivatagi, magas cukortartalmú növénynek. Az agavé felhasználásánál ugyanis sokkal kevesebb káros gáz jut a légkörbe, mint például a kukorica felhasználásánál. Jobb eredményeket csak a Brazíliában termesztett cukornádból készített etanol produkál, ám annak termesztése más országokban komoly gondot okoz, mivel a növény meleg, és vízigénye különleges.

 

Csatlakozott már Facebook oldalunkhoz? Rajta!

Ajánlott tartalom

Májusban 63 százalékkal nőtt az újonnan forgalomba helyezett zöldautók száma Magyarországon

Az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezetének (ACEA) adatközlése szerint az elmúlt hónapban a viszonylag kis darabszámokat produkáló Horvátország és Málta után, Dániával holtversenyben a kontinensen a harmadik legnagyobb arányban, 63 százalékkal nőtt az újonnan forgalomba helyezett zöldautók száma Magyarországon - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium csütörtökön a Facebook oldalán.