Megvan mikortól pályázhat ismét ingyen napelemekre

Folyamatosan dolgoznak és sorra értesítik a lakossági napelem pályázat nyerteseit.

Napelem rendszerrel vehetjük fel a harcot az elszálló villanyárakkal szemben. Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Rekordmennyiségű kérelem került beküldésre az első ütemben. Ebből már 500 támogatott kézhez is kapta az értesítést arról, hogy nyertek a pályázaton. Folyamatosan érkeznek a támogatói okiratok is a nyertesekhez. Legkésőbb őszig ezt mindenki megkapja. Valamivel több mint 200 milliárd forintra lehetett pályázni, ezzel a pályázattal több tízezer olyan családnak jelenthet megoldást akik az átlagjövedelem alatt keresnek. Nekik a növekvő rezsiterhek csökkentésében jelentősen érezhető segítséget nyújt egy ilyen pályázat- jelentette be Steiner Attila, a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) energetikáért felelős államtitkára a tárca szerdai közleménye szerint. Hangsúlyozta az államtitkár: a kormány célja, hogy tovább erősítse a magyar háztartások energiabiztonságát és a lakossági napelemek elterjedésének támogatásával hozzájáruljon a klímavédelmi célkitűzések eléréséhez. A tavaly évvégén elindított pályázat segítségével a lakossági környezetszennyező fűtési rendszerek lecserélésre kerülnek, megújuló energiaforráson alapuló és korszerű, környezetkímélő megoldással kerülnek kiváltásra. A családok saját maguknak tudnak majd áramot termelni ennek köszönhetően.

A pályázat Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Terve részét képezi, a magyar családok energiahatékonyságát növelő beruházásokat a kormány hazai költségvetésből előfinanszírozza a Terv Európai Bizottság általi elfogadásáig. A közlemény szerint a kiírást példátlan érdeklődés kísérte, több mint 43 ezer kérelem érkezett, ezért az első ütem keretének megemelésével lehetővé tették, hogy mindenki, aki a benyújtott pályázata alapján jogosult a támogatásra, az kaphasson támogatást, sikeres pályázat esetén napelem telepítésére az igénylők akár 2,9 millió forintot, energiatakarékos fűtési rendszer kialakítása esetén pedig akár 11,3 millió forintot is kaphatnak.

Az elkövetkező hetekben folyamatosan küldik a támogatói okiratokat a nyerteseknek. Hogy az érintett családok mihamarabb eltudják kezdeni a kivitelezési munkálatokat, ezáltal jelentősen csökkenteni tudják a megemelkedett rezsiköltségeiket- tette hozzá az államtitkár. Hangsúlyozta, hogy a családok számára a napelemes pályázat mellett egyéb támogatási formák is elérhetőek, melyek segítenek otthonuk korszerűsítésében és a rezsijük csökkentésében, ezek közé tartozik az Otthonteremtési támogatás és az Otthonfelújítási kölcsön. Tehát nem csak egy támogatási forma és lehetőség áll rendelkezésükre a családoknak.

Akik szeretnének pályázni, de eddig még nem tették meg, nekik is van lehetőségük a második ütem keretében pályázatot beadni. Az első ütemet követően fennmaradt keretösszegre. A második ütemben leghamarabb 2023 tavaszán lehet benyújtani támogatási kérelmet/pályázatot a lakossági napelemes pályázaton, a felhívás módosítása a második ütem benyújtási szakaszára vonatkozóan folyamatban van -nyilatkozták.

A pályázat lebonyolító szervezete, az ÉMI Nonprofit Kft. – a gazdaságfejlesztési miniszter döntésének megfelelően – felgyorsította a döntéselőkészítési eljárásokat, illetve a támogatói okiratok kiállítását.
Ennek köszönhetően a pályázaton nyertes családok rövidebb határidővel kezdhetik meg a beruházások kivitelezését. Fontos továbbá, hogy azon támogatottak esetében, ahol a támogatói döntés megegyezik a pályázati kérelemmel, a támogatói okirat automatikusan hatályba lép, nem szükséges annak nyilatkozattal történő elfogadása. Tehát nekik nincs külön dolguk és tennivalójuk vele.

Az időközben kialakult sajnálatos háborús események és a világgazdasági történések ismeretében nem is jöhetne jobbkor egy ilyen fajta megoldás. Mind anyagilag, mind környezetkímélés szempontjából a legjobb megoldás és egyben segítség ez az embereknek, családoknak és persze nem utolsó sorban a földünknek is. Az energetikai kiszolgáltatottság és az egekbe emelkedett rezsi árak leküzdésének legjobb módja és lehetősége. Ezért akik szeretnének azok mindenképpen pályázzanak a második ütemben.

Ajánlott tartalom

Egyszerűen telepíthető napelemes rendszerek kezdtek el terjedni a szomszédban

Bécsben az elmúlt évben 4250 balkon napelemet telepítettek.