Megvan, mitől lehetnek olcsóbb a Teslák

Növekedhet az egy töltéssel megtehető távolság, és még az ára is lejjebb mehet a Tesláknak az akkumulátorokat beszállító Panasonic újgenerációs akksija miatt.

Napelemes rendszer most, akár 50% állami támogatással! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Az újgenerációs akkumulátorok alapvetően két területen segíthetnek rengeteget: a megújuló energia tárolásában és az elektromos autók hatótávjának növelésében. Most utóbbiról számolt be a Gizmodo: a Panasonic a hírek szerint előbb kezdi el legyártani az új akkumulátorait, mint korábban tervezte, így már 2023-ban gyártósorra kerülhetnek a lítiumion akksik legújabb változatai. Ez pedig az elektromos autóknak, így a Teslának is, 20 százalékos hatótávolság-növekedést jelent. Az új akkumulátor kétszer akkora, mint az előző generációs példányok, de ötszörösére növeli a kapacitást. A Tesla S modell hatótávolságát, vagyis az egy töltéssel megtehető távolságot 650 kilométerről nagyjából 750-re emeli, vagyis 100 kilométerrel többet lehet majd megtenni egyetlen töltéssel. Persze mindez csak statisztika, és a valós távolság sok tényezőn múlik, de összehasonlításképp mindenképpen érdekes nyomon követni a változást. Még jobb hír, hogy az akkumulátorok gyártása 10-20 százalékkal olcsóbb, ez pedig az elektromos járművek árának csökkenéséhez is vezethet. A Gizmodo a Nikkei portált idézi, amely szerint egy elektromos kocsi árának mintegy 30 százalékát teszi ki az akkumulátor.

A szakértők szerint az elektromos járművek térhódításának egyik legnagyobb hátráltatója az, hogy még mindig nagyon drágák az átlagemberek keresetéhez képest, az ilyen akkumulátorok azonban segíthetnének ezen a problémán. A jelenleg olcsóbb elektromos kocsik hatótávolsága nem az igazi, a Teslák pedig jellemzően még mindig nagyon borsos árúak. A Panasonic, a Tesla drágább modelljeinek fő beszállítója a hírek szerint 80 milliárd jent, azaz körülbelül 704 millió dollárt fektet be új berendezésekbe, hogy Wakayama prefektúra üzemében gyártsa az új akkumulátorokat. Ez az egyetlen gyár állítólag 150 000 elektromos jármű felszerelésére elegendő akkumulátort készít, ami a Panasonic teljes gyártási kapacitásának körülbelül 20%-a.

Ajánlott tartalom

A hibrid autók eladása továbbra is emelkedést mutat

Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.