MEKH: a gáztárolók töltöttsége elérte a 70 százalékot

A magyarországi gáztárolók töltöttsége elérte a 70 százalékot, ezzel Magyarország a fogyasztásarányos töltöttséget tekintve európai összehasonlításban a harmadik legjobb helyen áll – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) a szeptember 19-i adatok alapján.

A közlemény szerint szeptember 19-én a magyarországi földgáztárolók töltöttsége 70,11 százalékos volt, a betárolt mennyiség 4,44 milliárd köbmétert tett ki. Ez a mennyiség az éves lakossági fogyasztás 112,26 százaléka. A fogyasztásarányos töltöttséget tekintve Magyarország mutatója 40,55 százalék, ennél magasabb a tranzit célú betárolást is végző két ország, Ausztria (72,91 százalék) és Szlovákia (53,59 százalék) töltöttségi mutatója – tették hozzá. Az Európai Unió gáztárolási rendeletében meghatározott ütemezés alapján Magyarországnak november 1-jéig ötéves átlagfogyasztása 35 százalékát kell kötelezően betárolnia, ami 3,65 milliárd köbméter. Ezzel szemben Magyarország – a rendeletben előírt ütemezésnél gyorsabb betárolásnak köszönhetően – már az elmúlt 5 éves hazai átlagfogyasztás 42,57 százalékát helyezte el a földalatti tárolókban – írták. A szeptember 19-ei adatok szerint a magyar földgáztárolók fogyasztásarányos töltöttsége 75 százalékkal haladja meg az európai földgáztárolók 23,19 százalékos átlagát. “Magyarország földgázellátása továbbra is zavartalan, a tárolók feltöltése a megszokott rendben folytatódik” – fogalmaz közleményében a MEKH.

 

mti

 

Ajánlott tartalom

A Mol hosszútávú célja, hogy a régió zöldebb, önellátóbb legyen

A Mol-csoport frissítette Shape Tomorrow elnevezésű hosszú távú stratégiáját, a vállalat célja, hogy zöldebbé, önellátóbbá és versenyképesebbé tegye a régiót - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.