MEKH: elérhető a betáplálási irányú csatlakozásokról szóló adatbázis

Közzétette a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) azt az adatbázist, amely a közcélú villamos energia hálózatba történő betáplálást célzó termelőegységek telepítését tervező ipari beruházók számára nyújt tájékoztatást szabad, betáplálási irányú csatlakozási pontokról – jelentette be pénteken a hivatal.

Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

A MEKH az engedélyesektől bekérte, rendszerezte és a vonatkozó jogszabály alapján honlapján közzétette azoknak a közép- és nagyfeszültségű, legalább 0,5 MW beépített teljesítményű időjárásfüggő termelőberendezések számára rendelkezésre álló betáplálási irányú csatlakozásoknak a listáját, melyeket már üzembe helyeztek, illetve üzemi és elosztói szabályzatban meghatározott érvényes és hatályos műszaki gazdasági tájékoztatóval vagy hálózati csatlakozási szerződéssel rendelkeznek.

Az adatbázis többek között tartalmazza a csatlakozási ponttal rendelkező rendszerhasználó megnevezését, a csatlakozási pont földrajzi azonosítóit, az adott ponton rendelkezésre álló betáplálási irányú csatlakozási teljesítményt, a csatlakozást igénybe vevő berendezés típusát, erőmű esetén elsődleges energiaforrását, valamint a csatlakozási díj mértékét is – sorolta a MEKH. Egyes adatköröknél – ahol ez indokolt – további adategyeztetés zajlik, amely külön fel van tüntetve a táblázatban – fűzték hozzá. A negyedévente frissülő adatsor a MEKH honlapján érhető el.

Ajánlott tartalom

Folytatódtak a szakmai és szakértői egyeztetések az otthonfelújítási programmal kapcsolatban

Júniustól indul az a 108 milliárd forintos keretösszegű Otthonfelújítási Program, amellyel a kormány a családokat és a magyar gazdaság növekedését is támogatja. A kormány célja világos: meg kell védeni és támogatni kell a családokat, a lakhatás és az energiaellátás biztonságát - hívta fel a figyelmet szerdai közleményében Fábián Gergely, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára.