MEKH: elhagyott ipartelepekre telepítenének napelemeket

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) fontos célkitűzése ösztönözni a barnamezős beruházással megvalósuló naperőmű projekteket – mondta Tóth Tamás elnökhelyettes a Menedzserek a Társadalomért – Fókuszban a jövő! digitális konferencia panelbeszélgetésén.

Államilag 50%-kal támogatott napelemes rendszerek! Kalkuláljon itt ingyenesen (x)

Az MTI-nek küldött közlemény szerint kiemelte: a rekultivált vagy felhagyott ipartelepeken induló fejlesztések nemcsak környezetvédelmi szempontból, hanem a könnyebb hálózati csatlakozás miatt is előnyösebbek. A MEKH elnökhelyettese arról is beszélt, hogy a nagyobb méretű és beépített teljesítményű megújuló erőművek hatékonyabbak és gazdaságosabbak ugyan, ugyanakkor a cél mégis a decentralizált energiatermelés ösztönzése. A beszélgetésen elhangzott, hogy az előrejelzések szerint a hazai beépített napelemes kapacitás 2030-ra a 2019. évhez képest hatszorosára növekszik (6000 megawatt), majd 2040-re megközelítheti a 12 000 megawattot, amely nagy terhet ró az elosztói hálózatra.

Ezzel kapcsolatban az elnökhelyettes kifejtette, hogy az elkövetkező időszak egyik fontos szakmai kihívása a megújuló energiaforrások villamosenergia-rendszerbe integrálása lesz. Mint mondta, a 6000 megawatt megújuló energiaforrásból termelt villamos energia befogadásához közel 700 milliárd forintos fejlesztést kell végrehajtani az elosztók és a rendszerirányítók hálózatain.

 

 

mti

Képünk illusztráció.

Ajánlott tartalom

A 10 legszebb fenntartható épület a világon

Szerencsére elmúltak azok az idők, amikor a fenntarthatóság együtt járt a kicsit szerényebb dizájnnal – ma már a leggyönyörűbb, legmodernebb épületek között is bőven találhatunk olyat, ami teljesen környezetbarát.